De perfecte geboortelijst bestaat!

Els Thienpondt (37), mama van Lore (12) en Tibo (9), is assistent teamleader in Dreambaby Kuurne. Haar job? (Toekomstige) ouders begeleiden bij het samenstellen van hun geboortelijst. Wij zijn een en al oor!

10 tips voor iedereen

  1. Kies niet alleen artikelen voor meteen na de geboorte. Je baby groeit snel, denk al aan de volgende maanden en zet ook grotere kleertjes, een grotere slaapzak of lakentjes voor een groter kinderbed op je lijst.
  2. Meisje of jongen? Wacht tot je het geslacht van je baby weet om de uitzet op je lijst gericht samen te stellen. 
  3. Een gevarieerde lijst. Zo kopen familie en vrienden een geschenkje naar eigen budget en smaak. Zet gerust ook enkele duurdere artikelen op je lijst. De schenkers kunnen dan samenleggen.
  4. Wandelwagen op maat. Een goede en veilige wandelwagen is een must als je met je kleintje op pad gaat. Denk goed na over wat je ervan verwacht, want een wandelwagen is duur. Woon je in de stad? Ga je vaak wandelen aan zee of in het bos? Is de autokoffer klein of groot? Zal je de wandelwagen vaak plooien?
  5. Leg je lijst in een winkel met een groot aanbod. Zo heb je alles onder één dak en kan je een lijst leggen die helemaal volledig is.
  6. Goed idee: een geschenkkaart. Twijfel je nog over een aantal artikelen? Vraag dan aan familie en vrienden om een geschenkkaart te kopen op je lijst. Zij kiezen het bedrag en jij beslist later wat je ermee koopt.
  7. Kwaliteit kost geld. Zelfs voor de scherpste prijzen bij Dreambaby, loopt het bedrag van je geboortelijst snel op. Bespaar niet op veiligheid en comfort voor je kleintje en bedenk dat je heel wat spullen enkele jaren bijna dagelijks zal gebruiken. Misschien ook wel voor een 2de of 3de kindje.
  8. 1 artikel per 3 geboortekaartjes. Hoeveel artikelen zet je op je lijst? Laat je leiden door deze regel: voor 100 geboortekaartjes kies je best minimaal 33 artikelen. 
  9. Haal inspiratie bij andere mama’s. Vraag hen wat zij onmisbaar en handig vonden met een kleintje in huis.
  10. Vraag advies aan onze babyexperts. Ze helpen je graag spulletjes op maat te kiezen uit het uitgebreide Dreambaby-assortiment!

Alles zelf uitzoeken? Niet evident.

De getuigenis van Ilse (32), administratief bediende, samen met Glenn en zwanger van hun 1ste kindje: “Online research, de catalogus in huis, advies vragen bij vrienden en familie … Ik heb me al goed georiënteerd. Zeker bij een eerste kindje komt er heel wat kijken bij het leggen van een geboortelijst. Ik heb binnenkort een afspraak bij Dreambaby en ik hoop daar professioneel advies te krijgen. Wat heb je zeker nodig als je kleintje pas geboren is? Waar wacht je beter nog mee? Ik leg mijn geboortelijst het liefst in een winkel met een groot aanbod en veel verkooppunten. Zo kunnen schenkers hun cadeautje zelf afhalen. Een evenwichtige lijst samenstellen zal niet gemakkelijk zijn. Als ik de geboortelijst van mijn schoonzus bekeek, vond ik spullen die ik zelfs nog nooit had gezien! Gelukkig hebben Glenn en ik wel dezelfde smaak.”

Tips van Els Thienpondt, Dreambaby-expert: “Ben je van plan om een geboortelijst te leggen? Kies dan een Dreambaby-, DreamLand- of Colruyt-winkel als thuiswinkel. Na de geboorte zal je regelmatig bij die winkel langs moeten om geschenkjes van je lijst op te halen of zelf nog spullen te kopen. Vrienden en familie kiezen een cadeautje op de website van Dreambaby, halen het af in een van de 26 Dreambaby-winkels of 350 afhaalpunten (DreamLand, Colruyt en OKay) of laten het de ouders zelf ophalen. Ze kunnen natuurlijk ook hun cadeau kiezen in een Dreambaby-winkel of DreamLand-winkel met een Dreambaby Shop in hun buurt. Ook als ouder kan je online je lijst aanmaken en beheren, zonder je te verplaatsen. Op de website vind je heel wat tips en tricks!”

Een 1ste kindje op komst? 

De getuigenis van Saartje (24), leerkracht lager onderwijs, samen met Ben en mama van Nel (7 weken): “Van zodra ik wist dat ik zwanger was, wou ik voor een geboortelijst gaan. Handig, vind ik. Ook ik kies meestal iets uit de geboortelijst als een vriendin of kennis bevallen is. Toch zat ik met enkele pertinente vragen: wat heb je allemaal nodig voor een eerste baby? En voor de bevalling? In welke prijsklasse blijf je het best? Hoeveel spulletjes zet je op de lijst? Ik heb alles overwogen met mijn man en mijn schoonmoeder die meter zou worden en vaak een andere en nuchtere kijk heeft op de dingen. Een vriendin raadde me een winkel aan waar ze hippe, eigentijdse spullen hebben en die ook genoeg retrospulletjes kon bieden. Want daar hou ik zelf van. Ik vind het ook fijn als alle spullen min of meer bij elkaar passen. Ik zette van alles op de lijst. Van leuke fopspeentjes tot grotere spullen. Uit ervaring wist ik dat mensen vaak graag samenleggen om een groter iets te kopen. En ik werkte ook met cadeaubonnen, een tip die ik iedereen zou geven. Ben en ik willen heel graag nog een tweede kindje. De geboortelijst zal er dan ietsje anders uitzien omdat we al zo veel handige spullen hebben. Er zullen ongetwijfeld iets meer ‘leukere’ dingen op staan. Ook dan blijven we in de retrostijl die bij ons past en die ook tijdloos is. ”

Tips van Els Thienpondt, Dreambaby-expert: “Ben je zwanger van je eerste kindje, dan gaat er een nieuwe, onbekende wereld voor je open. Wij proberen je daarin zo goed mogelijk te begeleiden. Vandaar het advies om een afspraak te maken als je je lijstje wil komen samenstellen. Zo hebben we voldoende tijd om samen de spulletjes uit te kiezen en je vragen te beantwoorden. Wil je het jouw schenkers een stuk makkelijker maken? Werk dan met ‘voorkeursartikelen’ die je heel graag wil op je lijst. Artikelen vanaf 50 euro kan je ook opsplitsen in schijven van minimaal 25 euro. Zo kunnen vrienden en familie je ook een deeltje van een artikel cadeau doen.”

Geen geboortelijst? We helpen je toch.

De getuigenis van Darifa (43), huisvrouw, samen met Ebrahim en mama van Hamida (20), Adnane (17) en Yasmin (3 maanden): “In onze Marokkaanse cultuur kennen we het systeem van de geboortelijst niet echt. Toen ons dochtertje Yasmin werd geboren kregen we zelfgekozen cadeautjes en vooral geld, waarmee we dan een uitzet bij Dreambaby kochten. Eigenlijk heb ik spijt dat ik de traditie niet heb doorbroken, want een vooraf opgestelde lijst is toch wel gemakkelijk: na 17 jaar zijn er zo veel nieuwe spullen in de markt die ik niet eens kende. We moesten dus helemaal opnieuw beginnen. Ook zorgt een geboortelijst ervoor dat je minder nutteloze cadeaus krijgt. Gelukkig werden we bij onze aankopen begeleid door een verkoopster die wist waarover ze het had. We kregen instant professioneel advies. En dat maakte het ons wel gemakkelijker. Zo overtuigde ze me van het nut van een borstvoedingskussen en daar ben ik haar nog altijd dankbaar voor! Veiligheid en degelijkheid stonden bij ons voorop als we onze babyspullen gingen kopen. En het mocht ook best wel kleurig zijn. Ja, ik kocht ook impulsief wat aan zoals de mooie lakentjes die ik eigenlijk thuis al genoeg had. Uiteindelijk gingen we met een erg mooie uitzet naar huis voor Yasmin: ons mooiste geschenk na 17 jaar!” 

Tips van Els Thienpondt, Dreambaby-expert: “Je hoeft niet alleen een geboortelijst te leggen voor vrienden of familie. De lijst kan je ook gebruiken om zelf spulletjes te kopen. Onze Dreambaby-medewerkers helpen je graag bij je keuze. We vinden het belangrijk dat je als toekomstige ouder met een gerust hart onze winkel buiten stapt. Je krijgt bovendien een leuk extraatje als je een geboortelijst legt in onze winkels: een geschenkkaart van 10 % (15 % bij meerlingen) op het verkochte bedrag van je lijst. Er is geen enkele aankoopverplichting, behalve voor babykleertjes of babyspullen die we speciaal voor jou bestelden.”

Een babyuitzet kiezen? Snuister in de verschillende assortimenten in onze webshop!  

Lees ook: Baby op komst? Tijd voor een geboortelijst