De voordelen van water voor jou én je baby

Water is essentieel voor je lichaam. En zoveel meer dan een dorstlesser. Ontdek alle voordelen van water voor jou én je baby. Tijdens de zwangerschap en erna.

Water, de belangrijkste bouwsteen van je lichaam

Je lichaam heeft water nodig. Je kan weken zonder voedsel, maar niet zonder water. Weet je ook waarom?

 • Water is meer dan alleen een dorstlesser

Het vervult een hele hoop andere belangrijke functies in het lichaam, o.a.:

 • als bouwsteen van en tussen de lichaamscellen.
 • als bestanddeel van het vocht tussen de weefsels.
 • als smeermiddel bij de samentrekking van de spieren.

Water zorgt er ook voor dat je lichaamstemperatuur constant blijft.  Je baby is heel gevoelig voor temperatuurschommelingen en heeft water nodig om zijn lichaamstemperatuur constant te houden. 

 • Als volwassene verlies je zo’n 2,5 liter water per dag 

Het meeste water verlaat je lichaam door te plassen, een ander deel wordt opgenomen door je ingewanden en de rest verlies je door te zweten en door te ademen. 

Wat je verliest, moet je natuurlijk ook weer aanvullen. Als je zwanger bent, moet je hier ook nog een deeltje voor je baby bijtellen.

 • De nieren scheiden 50 % van het water af

De rest van het water in het lichaam verdwijnt via de ontlasting, de huid en de longen.

Drink voldoende water tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent is water drinken nog belangrijker dan anders. Zowel voor jou als voor je toekomstige baby. 

 • Na 25 weken bestaat een fœtus voor 90 % uit water

Het kindje in je buik is nog volop in ontwikkeling en je deelt alles met hem. Zelfs bij de geboorte zijn de niertjes en het verteringsstelsel nog niet helemaal volgroeid. Tijdens je zwangerschap moet je dus heel goed letten op wat je eet en drinkt.

 • Water vernieuwt het vruchtwater van je baby

Op het einde van je zwangerschap heb je ongeveer één liter vruchtwater in je buik. Dat wordt om de drie uur volledig vernieuwd door het water dat geleverd wordt door je organisme.

Water als oplossing voor zwangerschapskwaaltjes

Water drinken voorkomt of verlicht heel wat zwangerschapsongemakken:

 • Constipatie

Tijdens je zwangerschap maakt je placenta grote hoeveelheden progesteron aan. Dat hormoon vertraagt de darmtransit. Eet dus zeker veel vezels (fruit en groenten) en drink veel water. Dat bevordert de werking van je darmen.

Wist je dat constipatie ook de belangrijkste oorzaak is van aambeien tijdens de zwangerschap?

 • Blaasontsteking

Zwanger zijn betekent meer risico op een ontsteking van de urinewegen. Je baarmoeder oefent druk uit op de urineleiders en het urinetransport neemt af. Daardoor krijgen bacteriën meer kans. Veel drinken – en dus plassen – zorgt ervoor dat bacteriën snel afgevoerd worden.

 • Zwangerschapsoedeem

Je lichaam houdt meer vocht vast als je zwanger bent. Drink zo veel mogelijk en kies voor zoutarm water. Zo verdwijnt het vocht sneller.

In samenwerking met:

Spa Reine is een geschenk van de natuur. Het gefilterde water van Spa ontspringt na een lange, ondergrondse reis in het hart van de Belgische Venen. Zo biedt Spa je alle zuiverheid van een uniek natuurlijk mineraalwater. Zijn constante samenstelling is uiterst zuiver en mineraalarm. En dat maakt Spa uitermate geschikt voor de voeding van de allerkleinsten.

Om toekomstige of jonge mama’s en hun kinderen van het zuivere water van Spa te laten genieten, hebben we het Spa Mama Baby-programma ontwikkeld. Deze unieke bron van tips, voordelen en “knuffelzachte” cadeautjes vind je op www.spa.be.