De weg naar zelfstandigheid gaat over frustraties

Vanaf 15 maanden ervaart je peuter heel wat frustraties omdat zijn lichaam zijn experimenteerdrang niet kan volgen. Zowel motorisch als geestelijk botst hij tijdens de peuterpuberteit op grenzen die hem frustreren. Komt daarbij dat hij voor het eerst met regeltjes wordt geconfronteerd die voor het eerst grenzen stellen aan zijn prille zelfstandigheid.

Driftbuien en koppigheid

De frustraties waar je peuter tijdens zijn experimenteergedrag op stuit, zullen geregeld aanleiding geven tot dram- en driftbuien. Aangezien hij nog niet goed kan vertellen wat hij bedoelt, zijn dat soort hevige lichamelijke reacties vaak de enige manier waarmee je kind zich kan uitdrukken. Veel driftbuien en extreem koppig gedrag hoeft echter niet te betekenen dat hij teveel op ontdekking gaat. Misschien heeft je kind wel een vuriger temperament dan de dreumes van de buren.

Ik wil aandacht!

Het is trouwens niet omdat je sloeber zich plots stoerder en koppiger gaat gedragen dat hij jullie niet meer graag zou zien. Daarvoor is hij te slim. Hij kiest uitgerekend de mensen bij wie hij zich het veiligst voelt uit om zijn zelfstandigheid op uit te testen. Noem het een berekend risico. Bovendien is het nog steeds een uitstekende manier om aandacht van je te bekomen. Als je hem echter enkel aandacht geeft als hij lastig doet, dan weet hij snel wat hem te doen staat als hij je straks weer eens nodig heeft.