Debby, na 15 jaar opnieuw mama

Debby (42) werd een maand geleden voor de derde keer mama. Zoontje Senne kwam als een grote verrassing, zowel voor Debby en partner Peter als voor haar kinderen Sara (16), Stef (15) en pluszoon Sam (15). Het hele gezin is evenwel dolblij met de kleine broer.

Nieuwe liefde, maar zonder kind

Debby: “Peter en ik leerden elkaar zo’n negen jaar geleden kennen op de voetbalclub van onze zoontjes. Een klein jaar later kusten we elkaar voor het eerst. En we hebben elkaar nooit meer losgelaten.

Mijn kinderen waren om de andere week bij ons. Sam, de 6-jarige zoon van Peter, was er drie weekends op vier. Alles verliep vlot: we waren één gezin en dat voelde ook zo. De gedachte aan een kindje van ons samen flitste in het begin weleens door mijn hoofd. Maar eenmaal ik de veertig naderde, duwde ik die gedachte voorgoed weg. Het was goed zoals het was. Ons gezin was compleet.”

Cadeau uit de hemel

“Totdat ik me vorig jaar in september niet echt lekker voelde. Ik vroeg een volledige check-up aan mijn huisarts en kreeg opeens te horen dat ik zeven weken zwanger was! Op enkele
minuten tijd stond mijn wereld volledig op z’n kop. En toch zag ik die zwangerschap vrijwel
meteen als een extra cadeautje. Dus vroeg ik Peter diezelfde avond om na het avondeten eens te gaan zitten, omdat ik hem ‘iets’ moest vertellen. Hij schrok zich te pletter! Peter dacht vooral aan onze leeftijd: in plaats van wat meer tijd voor onszelf, kwamen luiers en gebroken nachten.”

Met open armen ontvangen

“Na je veertigste mama worden, dat brengt ook wel wat risico’s met zich mee. Daar waren we ons heel erg van bewust. Pas toen bleek dat alles meer dan oké was, vertelden we de kinderen dat er nog een broertje bij kwam. Mijn dochter begon te huilen, van pure blijdschap. En de jongens konden niet wachten om hun broertje te leren voetballen!”

Veel intensere beleving

“Ik heb vooral kunnen genieten van mijn zwangerschap, omdat ik wist dat dit absoluut de laatste keer was. Ik beleefde alles zoveel intenser dan tijdens de vorige zwangerschappen omdat ik het toen ook nog heel erg druk had met mezelf. En met de vrienden. En op stap gaan. Ik vond toen veel minder rust.”

Snelle bevalling

“Drie dagen na de berekende bevallingsdatum braken mijn vliezen om twee uur ’s nachts. Ik maakte Peter wakker, nam nog snel een douche en dan zijn we samen naar het ziekenhuis gereden.  Zo’n vier uur later was Senne er al.

Senne werd meteen door de kinderarts meegenomen, want zijn eerste apgarscore bleek maar 3 op 10. Daar lig je dan: pas bevallen, maar zonder kind. Gelukkig brachten ze hem na tien minuten terug en bleek alles toch in orde. Wat een opluchting! Mijn kleine ventje in mijn armen. En alweer precies dezelfde verwondering en emoties als bij die vorige keren. Ook Peter vond zijn zoon helemaal geweldig. Apetrots belde hij eerst de kinderen en dan onze ouders.”

Alsof hij er altijd is geweest

“Enkele dagen later mochten Senne en ik naar huis. De kinderen zaten nog op school. Heel even was dit ons momentje, met z’n drieën. Ook toen de kinderen van school kwamen, was het voor hen even wennen met zo’n kleintje in huis. Plots zag hun dagritme er anders uit. Maar dat verliep super. Mijn zoon zei al na drie dagen: ‘Het is net alsof Senne er altijd al is geweest.’ Het voelde zo natuurlijk dat het genieten kon beginnen.”

Mama is (meer) relaxed

“Ik ben vooral een veel rustigere mama dan toen Sara en Stef werden geboren. Als Senne weent of krampjes heeft, maak ik me veel minder zorgen. Als je jonger bent, raak je ook sneller in paniek. Huilt Senne, dan denk ik nu: straks is dat weer over. En dat maakt alles meer relaxed. Net als het feit dat ik veel meer geniet van ‘thuis’ dan toen. Zeker nu, zolang ik nog thuis ben. Ik ga over drie maanden weer vier vijfde aan de slag.”

Jonge mama van 40

“Ik besef dat ik straks misschien de oudste mama aan de school zal zijn. En dat de anderen misschien zullen denken: wat een jonge oma! Maar daar maak ik me geen zorgen over. Dankzij
Senne zal ik vaak met jongere vrouwen in contact komen. En dat is mooi meegenomen - Senne zal me jong houden!”

Meer dan ooit jonge mama’s van 40

Wist je dat bevallen na je veertig heus geen uitzondering is? In ons land zit het aantal vrouwen die na hun 40 bevallen in de lift. Volgens ONE, is het van 1,5 % in 1994 en 2 % in 2000 gestegen naar 4,3 % in 2010. Er zijn op tien jaar dus meer dan dubbel zo veel jonge mama’s van 40 en ouder! Voor de periode nadien zijn er helaas geen cijfers beschikbaar, maar het is zeer waarschijnlijk dat er vandaag de dag nog meer zijn…

Lees het volledige verhaal van Debby, baby Senne en het geluk van dit nieuw samengestelde gezin in het magazine dreambaby².

Of je nu mama wordt op je 20 of je 40: ontdek al onze boeken over zwangerschap en baby’s in onze webshop, bij ons assortiment Boeken voor ouders.