Dit doet muziek met je kind

Kinderen zijn van nature heel gevoelig voor muziek. Peuters klappen spontaan in de handjes of bewegen mee als ze muziek horen. Vaak zullen ze ook zelf liedjes bedenken, in hun eigen brabbeltaaltje. Die muzikale aanleg stimuleren is belangrijk voor de ontwikkeling.

Bewegen in de buik

“Muziek komt al tijdens je zwangerschap je ongeboren kindje ten goede.”, zegt muziekleerkracht Severine Vaernewyck. “En het gaat dan vooral om het ritme van de liedjes die je zingt of beluistert. Net dat ritme doet ook je buikbaby bewegen.  Onderzoek wees uit dat je baby motorisch een stapje voor heeft als je als zwangere mama vaak zingt of naar muziek luistert.”

De eerste stappen in taalontwikkeling

Brabbelmuziek is hoe je automatisch praat als je boven de wieg van een baby hangt. Een taaltje zonder betekenis, maar met heel veel ritme en intonatie. “koetsjie, koetsjie, koetsjie …” en je baby gaat spontaan lachen. Op die manier maak je dus emotioneel contact met hem. En hoe meer intonatie, hoe meer je kleintje zal reageren. 

Severine Vaernewyck: “Brabbelmuziek is de eerste vorm van communicatie voor een baby en eigenlijk de voorloper van het zingen en de taal. Via brabbelen leren kleintjes klanken en later woordjes herkennen. En dat is een heel belangrijke stap in het leren van de moedertaal.”

Ja, muziek maakt slimmer!

Severine Vaernewyck: “Zelf zingen of muziek maken, activeert je  beide hersenhelften. En door beide hersenhelften te trainen, ontwikkel je heel wat vaardigheden op sociaal, emotioneel en intellectueel vlak. Zo stimuleert muziek het verbaal geheugen, het concentratievermogen en de luistervaardigheid. Maar ook het analytisch denken en hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden, zijn een stuk sterker bij kinderen die al op erg jonge leeftijd veel met muziek bezig zijn. Musiceren heeft dus zonder twijfel ook een positieve invloed op de intelligentie van je kind.”

Allen één in muziek

Musiceren en dan vooral samen muziek maken, stimuleert het wij-gevoel. Kinderen die in groep muzikaal gestimuleerd worden, zijn tot 30 keer behulpzamer dan andere kinderen. Ze werken nadien ook vlotter samen en zijn sneller geneigd om hun vriendjes te helpen. Moraal van dit muzikale verhaal: muziek is ook op sociaal vlak heel belangrijk in de ontwikkeling.

Hoe stimuleer ik het muzikale gevoel bij mijn kindje?

Severine Vaernewyck: “Het potentieel om muziek te leren is bij elk kind aanwezig. Het is gewoon een kwestie om het al op jonge leeftijd te stimuleren. Als muziek dan al in hun dagelijkse leven is ingebouwd, gaat dit een stuk makkelijker.”

  • Leg thuis regelmatig een cd op: met kinderliedjes maar ook met muziek die je zelf graag hoort. Want kleintjes kunnen meer aan dan we denken. We houden het op muzikaal vlak soms te eenvoudig.
  • Kindjes houden van herhaling. Dat biedt hen herkenning en houvast. Leg dus gerust datzelfde liedje nog eens op. Wel tien keer na elkaar, zolang je peuter het leuk vindt.
  • Zit je samen in de auto? Zing dan zelf mee met een liedje op de radio. Je kleintje vindt dat reuzefijn en het duurt niet lang of hij zal je imiteren.
  • Assepoester of Sneeuwwitje … Neem je kleintje eens mee naar eenaangepaste musical of voorstelling. Plezier verzekerd, ook voor jou.
  • Een jarige in huis? Kies voor een muziekfeestje op kindermaat. Je kleine schat en zijn vriendjes vinden het gegarandeerd fantastisch!

Werk maken van de muzikale opvoeding van je kindje? Vind leuke muziekboekjes en andere muzikale speeltjes in de webshop.