Valentijn met jonge kinderen

Vier je Valentijn met z’n tweetjes of samen met de kinderen? In het geval je kleine cupido’s mee mogen vieren (tenminste tot het bedtijd is), kunnen ze perfect een handje helpen met de voorbereidingen voor het feestmaal en de versiering van de tafel.

Onze suggestie van de (Valentijns)dag: hartvormige fruitlolly’s in bladerdeeg, een feestelijk glaasje liefdesdrank en menukaarten met voetafdrukken van je kindje. Wedden dat je kinderen staan te popelen om mee te helpen?

Stap 1 : de boodschappen

Neem je kinderen mee op uitstap naar de winkel. Verzamel samen de ingrediënten voor de fruitlolly’s en haal wat roodgekleurde drankjes (zoals druivensap of kinderchampagne) uit de rekken. Je rolt best nog even langs de knutselrayon als je geen waterverf, kwasten en A4-papier in huis hebt.

Stap 2 : DIY-decoratie

Glazen met suikerrandje

Samen met je zoetemondjes geef je de glazen een feestelijke toets. Maak eerst de bovenrand van het glas nat en dompel vervolgens onder in een schaaltje suiker. Schenk wat dieprode drank in en jullie zijn klaar om te aperitieven!

Menukaarten met voetafdrukjes in de vorm van een hart

Voor deze originele menukaarten heb je enkele A4-bladen nodig en rode waterverf (of eventueel vingerverf). Beschilder de onderzijde van beide voeten van je kindje en zet ze daarna op de gewenste plek op het papier (op een halve pagina bijvoorbeeld, zodat je het blad daarna kan omvouwen). Laat de hielen overlappen om een mooi hartje te vormen (tip: spiek even naar onze foto’s). Blijf dit herhalen tot je voldoende menukaarten hebt en laat drogen.

Stap 3 : het recept voor fruitlolly’s in bladerdeeg

Nu de menukaarten gemaakt zijn (bekijk de menukaart op colruyt.be), is het tijd om aan het gerecht te beginnen.

Ingrediënten

 • 450 g bladerdeeg (diepvries)
 • 4 eetl. blauwe bessen (diepvries)
 • 1 appel
 • 1 ei
 • 2 eetl. kokospoeder
 • 2 eetl. amandelpoeder
 • 5 eetl. gecondenseerde melk met suiker (blik)
 • 12 lolly-stokjes (of satéstokjes)

Voorbereiding (ontdooitijd + 5 min.)

 • Laat het bladerdeeg en de blauwe bessen eerst ontdooien.
 • Schil de appel en haal het klokhuis eruit. Terwijl jij de appel raspt, kan een van je kleine assistenten (als hij oud genoeg is) de bessen in 2 snijden.

Bereiding (30 min.)

 1. Meng de geraspte appel en de bessen met het kokospoeder en het amandelpoeder. Ook de melk uit het blik mag erbij.
 2. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg er het ontdooide bladerdeeg op. Steek er met een uitsteekvormpje 24 hartjes, cirkels of driehoekjes uit. Laat de oven voorverwarmen op 180 °C.
 3. Bedek 12 stukjes deeg met een lepeltje fruitvulling. Leg er de andere helft van de stukjes deeg op om de vulling af te dekken. Druk ze eerst een beetje platter met je handen. Druk de randen daarna dicht met een vork.
 4. Breek het ei op de rand van een kommetje. Laat de eidooier van de ene schaal in de andere glijden en doe in een kommetje. Het eiwit heb je niet nodig. Klop de eidooier los en bestrijk er de koekjes mee. Maak in het midden van elk koekje een klein gaatje en steek onder aan elk koekje een stokje vast. Nu mogen de koekjes gedurende 10 min. in de voorverwarmde oven.

Stap 4 : de afwerking

Dek samen de tafel en voorzie elk bord van een zelfgemaakte menukaart. Tijd om gezellige details, zoals kaarsen of rode servetjes, uit de kast te halen! Maar wat je vooral niet mag vergeten: een intiem momentje met z’n twee wanneer de kindjes naar bed zijn…

Maak er samen een liefdevolle Valentijn van. Smakelijk!