Draagdoek, draagzak of rugdrager?

Draagdoek, draagzak of rugdrager: je wil graag je baby dragen maar je weet nog niet welke draagmethode het best bij je past? De medewerkers van Dreambaby leggen je de drie verschillende methoden en hun voordelen uit.

Draagdoek

Bij een draagdoek zitten baby’s steeds in de ergonomische M-houding. Je kan je baby vanaf zijn geboorte dragen in een draagdoek. Als drager heb je geen last van banden of sluitingen die pijn kunnen doen. Ze passen altijd en zitten voor iedereen comfortabel, ongeacht je grootte. Het gewicht van je baby wordt goed verdeeld over je schouders, rug en bekken. Hierdoor is het voor de ouder(s) ook aangenaam.

Geef je borstvoeding? Dan kan je dit discreet doen terwijl je baby in de draagdoek zit.

Bovendien groeit de draagdoek mee met je kleintje: eerst draag je baby op je buik. Als baby groter wordt kan je hem ook op je heup of rug dragen.

Een draagdoek aandoen vraagt wat meer tijd dan een draagzak. Je hebt ook enige oefentijd nodig, maar eens je het knopen onder de knie hebt, word je er heel handig in!

Er bestaan 2 soorten draagdoeken: de rekbare en geweven draagdoek. Ontdek hier welk type het best bij je past!

Draagzak

Een draagzak is een ‘kant-en-klare’ manier van dragen en is zeer handig in gebruik. Je kan hem heel snel aan- en uitdoen.

De graad van de ergonomie en de verdeling van het gewicht over je schouders, rug en bekken, als ouder, hangt af van het type draagzak en de draagwijze. Een model met heupgordel is ideaal om je rug en schouders te ontlasten. Door de voorgevormde schouderbanden en sluitingen kan je een draagzak iets minder goed aanpassen aan de vorm van je lichaam dan een draagdoek. Met elke draagzak kan je je baby op je buik dragen, afhankelijk van het model kan je ‘m ook op je rug of heup dragen. Bij sommige modellen kan je je baby ook met zijn gezichtje naar buiten dragen. Het is aangeraden deze positie alleen aan te nemen voor korte periodes wanneer je baby minstens 5-6 maanden is en alleen wanneer het kind wakker is.

Je baby zit niet in elk type draagzak even ergonomisch. De ergonomie kan ook vaak verschillen tussen de mogelijke draagwijzen.

Een draagzak kan vanaf de geboorte, maar bij sommige modellen heb je voor de eerste maanden wel een verkleinkussen nodig.

Bij regen of koude kan je een wintercape over je draagzak bevestigen, zo kan je je kleintje steeds beschermen tegen de wind, koude en regen.

Wil je graag meer weten over de verschillende soorten draagzakken? Hier vind je alle informatie over dit onderwerp.

Rugdrager

Een rugdrager is een zeer praktische draagmethode die je kan bevestigen als een rugzak. Het is een ideale oplossing voor sportieve ouders die houden van lange wandelingen met hun kleintje (vanaf 6 maanden).

De rugdrager verschilt van de klassieke draagmethode door zijn ingebouwde frame en geeft je baby een beter uitzicht. Je baby zit immers veel hoger in een rugdrager en kan zo samen met jou van het uitzicht genieten.

In tegenstelling tot een draagdoek of klassieke draagzak, zit je baby in de rugdrager niet rechtstreeks tegen je aan. Deze afstand is heel aangenaam voor zowel kind als ouder wanneer het warm is.

Sommige rugdrager zijn uitgerust met een voetsteuntje waardoor je baby’s voetjes opgeheven kunnen worden ter hoogte van je bekken.

Met de rugdrager kan je je baby al vanaf 6 maanden meenemen op wandeltocht. Bij de aankoop besteed je best voldoende aandacht aan het gewicht van de rugdrager en de eigenschappen/opties zoals opbergvakken, zonnekap, regenovertrek, verstelbare riemen…

Een rugdrager die je makkelijk en compact kan opvouwen is makkelijker om mee te nemen tijdens een uitstapje.