Dreambaby geeft van katoen!

Welke outfit heb jij vandaag aan? Of welke kleertjes koos je uit voor je kleintje? De kans is heel groot dat jullie allebei iets van katoen dragen. Want katoen is de belangrijkste natuurlijke vezel ter wereld: de helft van alle vezels in onze kleding komt van de katoenplant. Jaarlijks wordt er maar liefst 25 miljoen kilogram katoen geproduceerd!

Katoen is een hernieuwbare, natuurlijke grondstof. Alleen maar goed nieuws, denk je misschien. Toch is er ook een grote ‘maar’: katoenproductie heeft een sterke impact op de planeet en de arbeidsomstandigheden in de textielsector zijn vaak zwaar.

Textiel heeft een grote ecologische voetafdruk tijdens het volledige productieproces:

Katoenplanten hebben ontzettend veel water nodig en boeren gebruiken vaak heel wat pesticiden en kunstmest om hun oogst te doen lukken.
Van plant naar stof: tijdens het productieproces is er heel veel energie en water nodig. En de textielfabrieken werken met allerlei schadelijke chemicaliën.

Katoen wordt vooral gemaakt in lageloonlanden, in slechte werkomstandigheden:

De werknemers werken (te) lange werkdagen voor een laag loon.
De werkomstandigheden zijn vaak erg onveilig.
75 % van de werknemers in de textielindustrie zijn vrouwen. Deze risico’s treffen dus vooral hen.


Dreambaby kiest voor duurzamer katoen

Tegen 2020 willen we 100 % van het katoenvolume voor Dreambee, het eigen merk van Dreambaby, aankopen als BCI (Better Cotton Initiative)-katoen.

Onder ‘duurzamer katoen’ verstaan wij twee dingen:

Biokatoen
Katoen dat valt onder het Better Cotton Initiative (BCI)


Biokatoen

Sinds januari 2017 zijn alle witte body’s van Dreambee gemaakt uit biokatoen. Ze dragen allemaal het GOTS-logo. Dat staat voor ‘Global Organic Textile Standard’ en garandeert dat het katoen duurzamer geproduceerd wordt.

Biologische landbouwers willen de ecologische impact van hun katoenteelt verminderen. Ze maken dus geen gebruik van chemische pesticiden, maar kiezen bewust voor natuurlijke pesticiden op basis van bladeren, vruchten … Dankzij wisselbouw behouden de boeren een vruchtbare bodem van hoge kwaliteit die minder water nodig heeft. Ook het productieproces zelf wordt aangepakt en verduurzaamd.BCI-katoen

Dreambaby heeft zich ook aangesloten bij het Better Cotton Initiative (BCI). Dat is een organisatie die de katoenproductie wereldwijd wil aanpakken en omvormen tot een duurzamer proces. BCI focust vooral op de boeren en de katoenteelt zelf. En dat op verschillende manieren:

Strenge criteria voor het gebruik van pesticiden
Aandacht voor de omgang met water, grond en de natuurlijke habitat
Verbetering van de werkomstandigheden
Trainingsprogramma’s voor de boeren
Regelmatige controles

BCI wil ook de financiële zekerheid van de katoenboeren verhogen en hen helpen om hun productie te vergroten met minder middelen.


Ontdek hier het volledige Dreambee-assortiment


www.bettercotton.org