Dubbel geluk: twee zusjes in plaats van één

Cindy en Michael verwerkten 4 miskramen op een rij, maar gaven de moed niet op. En dat werd beloond met de mirakelgeboorte van hun tweeling Alice en Célia. Dubbel zoveel geluk, maar ook dubbel zoveel vragen en zorgen. Wat moet je weten over tweelingen?

Twee is meer dan één

Cindy: “De zwangerschap is heel vlot verlopen, in tegenstelling tot de andere vier. Snel, ook. Hetzelfde geldt voor de bevalling: zonder epidurale verdoving kwamen Alice en Célia na 37 weken ter wereld. We waren dolgelukkig, en dat maakte van ons een sterk team om de eerste vermoeiende maanden door te komen. Ook grote broer Ilian heeft snel zijn plekje gevonden, hij geeft zijn zusjes een flesje, knuffelt het ene zusje terwijl ik bezig ben met het andere … Binnenkort begin ik weer halftijds te werken en neemt Michael 4/5 ouderschapsverlof. Dat vraagt een goede planning en organisatie, maar niets is onoverkomelijk. We kennen de waarde van een kind, en willen zoveel mogelijk met hen delen.”

Lees het volledige verhaal in ons Dreambaby-magazine.

Zwanger van een tweeling: wat moet je weten?

Ben je zwanger van een tweeling, dan heb je waarschijnlijk heel wat praktische vragen. Is ons huis groot genoeg? Zal ik nog fulltime werken? Heb ik recht op financiële voordelen? Omdat het verschilt van een ‘gewone’ zwangerschap, lijsten we de belangrijkste rechten voor je op:

Verlengd moederschapsverlof
Van 15 weken tot 17 of zelfs 19 weken, waarvan 8 weken voor de geboorte (6 voor één kind) en 11 weken na de geboorte (tegenover 9). Als je kindjes na de eerste 7 dagen, te rekenen vanaf de geboorte, in het ziekenhuis opgenomen blijven, recupereer je de dagen en verleng je zo je moederschapsverlof tot maximaal 24 weken.

Vaderschapsverlof
Papa’s hebben recht op 10 dagen vaderschapsverlof, net als bij één kindje. De 10 dagen mogen verspreid of in één keer opgenomen worden, maar wel binnen de 4 maanden na de geboorte.

Ouderschapsverlof
Elke ouder heeft het recht om zijn arbeidstijd te verminderen om voor de kinderen te zorgen. Om het loonverlies te compenseren, ontvang je een uitkering van de RVA. Ouderschapsverlof wordt niet verlengd bij meerlingen.

Kinderbijslag
Tweelingen krijgen dezelfde kinderbijslag omdat ze op dezelfde dag geboren zijn. Raadpleeg je ziekenfonds om te weten op welk bedrag je recht hebt.

Geboortepremie
Elk kind krijg 1.247,58 euro.

Ziekenfonds
Sommige ziekenfondsen geven meervoudige premies en bieden thuishulp. Dit verschilt per ziekenfonds.

Vrijgevige bedrijven
Hulp in het huishouden, leningen voor een woning of wagen, een geboortepremie … Sommige bedrijven bieden extra hulp.

Je gemeente
Helpt je om makkelijker aan huishoudhulp te geraken of biedt verlaagde tarieven voor kinderopvang.

Het OCMW
Begeleidt je in je zoektocht naar een grotere sociale woning.

Twee baby’s betekent ook twee keer zoveel babyspullen. Ontdek heel wat handige artikelen voor tweelingen in onze webshop.