E-spelen, kan dat wel?

“Screenzombies!”, zo noemt psychiater Theo Compernolle ze. Peuters en kleuters die experimenteren met tablets. Doen we er goed aan om onze kinderen op jonge leeftijd met tablets te laten spelen of studeren? We gingen op zoek naar een genuanceerd antwoord.

Digikids: een vloek …

Misschien zag je ze ook? De aflevering van Terzake op 8 september.  Een juf toont hoe ze tablets gebruikt in de kleuterklas. Leerzame apps, puzzels … Met duidelijke afspraken. Soms samen, soms vrij.

De kindjes zijn alvast fan maar psychiater Compernolle is kritisch: “Kinderen worden voorgeprogrammeerd  door deze manier van leren. Ze worden beloond voor repetitieve handelingen zoals drukken en vegen. Er is geen andere manier om te spelen. De kern van wat ze niet leren is nadenken, reflecteren, hanteren, creativiteit … Hoe meer en hoe vroeger kinderen bezig zijn met ICT, hoe slechter hun prestaties. Op school, op vlak van multitasking en op sociaal vlak.”

… of een zegen?

De zware uitspraken van Theo Compernolle lokken veel reacties uit. Ook bij Peter Nikken: “Jammer”, zegt de Nederlandse professor mediaopvoeding. “Onterecht negatieve kritiek op tablets in de klas voor jonge kinderen.”

Peter Nikken: “Begrijp me niet verkeerd, er zijn wel degelijk aanbevelingen rond schermtijd bij peuters, kleuters en jonge kinderen. De Amerikaanse organisatie van pediaters adviseert geen schermtijd onder de 2 jaar en maximum 2 uur per dag (overdag) voor oudere kleuters. Ook zitten kinderen beter een paar keer een korte periode voor TV of een computer dan 1 lange periode.”

De waarheid ligt ergens in het midden

Zoals bij alles geldt ook hier dat overdaad schaadt. Beperk het gebruik van tablet, pc of tv in tijd en spreek duidelijk af met je kleintje wat wel en niet kan. Zorg ook voor voldoende afleiding naast de digitale speeltjes. Samen met mama stukjes inpassen en wringen in een houten puzzel beleeft je kindje helemaal anders dan puzzelen op de tablet. Ook aangepast speelgoed dat stimuleert om zelf aan de slag te gaan, zorgt ervoor dat hij zijn (creatieve) hoofdje sneller zal oprichten van zijn scherm.

Kortom, tot de leeftijd van twee jaar is tv-kijken en op de computer spelen niet noodzakelijk voor de ontwikkeling. Daarna kan het wel leerzaam zijn, maar alleen als de inhoud afgestemd is op het kindje. Praat ook altijd met je kleuter over wat hij ziet en beantwoord zijn vragen. Wil hij altijd opnieuw naar dezelfde aflevering kijken of hetzelfde spelen? Dat is normaal. Zo weet hij wat er zal komen en kan hij zich beter inleven.