Een aankondiging om nooit te vergeten

Je zwangerschap aankondigen is altijd leuker als je tegelijk ook origineel uit de hoek kan komen. Op het internet vind je inspirerende voorbeelden, de ene al wat makkelijker uitvoerbaar dan de andere. Ziehier een bloemlezing.

Het idee van Babs en Yannick

Babs was door het dolle heen als ze ontdekte dat ze voor de eerste keer zwanger was. Ze belde Yannick tijdens een vergadering met de verrassing van zijn leven. De aanstaande vader praatte op zijn beurt zijn mond voorbij tijdens een feestje met de toekomstige meter en peter. Jammer van de ongebruikte slabbetjes met opschrift ‘wil je me binnen zes maanden het flesje geven?’ Bij hun vrienden konden ze de traditionele enveloppe bovenhalen met een uitnodiging voor de babyborrel van hun eerste baby Jaro.

De komst van jongere broer Milo zou niet voortijdig uitlekken. Twee dagen aan een stuk heeft Babs alle voorbereidingen getroffen met Jaro . Wat een onvergetelijk moment als Yannick zijn zoontje zag met een t-shirt met opschrift ‘Het is eindelijk zover’. Voor de grootouders werd een foto van Jaro met zijn t-shirt tussen een stapeltje andere foto’s geschoven. De vrienden kregen een kerstkaartje met een extra bijzondere boodschap. Een uitbraak van de bof in het schooltje van Babs gooide bijna roet in het eten, omdat ze voor de veiligheid wel moest vertellen over haar zwangerschap. Het koppel heeft toch de meters nog kunnen verrassen met een ingekaderde echografie met de boodschap ‘meters gezocht’.

Simpel, maar leuk

 • Eenvoudig en bijna geen werk is een geschreven boodschap op je buik. ‘Baby aan boord’ of ‘klop klop, wie is daar’. Wees origineel! Hef je t-shirt op om de papa te verrassen en neem een foto om naar andere mensen te sturen.
 • Zeg het met een lied! Zet een speciale zwangerschapsplaylist op met de beste slaapliedjes en na een nummer of drie zou de boodschap wel moeten doordringen.
 • Strooi kwistig met tips op een familiebijeenkomst: verstop de echografie onder een bord, kleef ‘m onder een fles wijn of leg een tutje tussen de aperitiefhapjes. Hoe meer tips je verstopt, hoe duidelijker je boodschap zal aankomen.
 • Je wil je vrienden en familie eens flink doen nadenken? Schrijf een brief waarin de baby zich voordoet als een vriend die binnen enkele maanden in België aankomt en een verblijfplaats zoekt. Hou de spanning erin en verraad de afloop niet te snel.
 • Hou een pijlenzoektocht in je eigen huis. Trek pijlen en leg briefjes die leiden naar de eerste babykleertjes.
 • Als je al kinderen hebt, kan je hun foto’s ophangen in huis, met een leeg kadertje ernaast.
 • Of vraag aan je kinderen om het nieuws te vertellen tijdens een familiebijeenkomst, bijvoorbeeld met een tekening waar mama met een dikke buik op staat, of waar een extra persoon op staat.
 • Ga naar een familiefeest met originele t-shirts : ‘toekomstige mama’ of ‘bijna papa’.

Effect gegarandeerd, ook vanop afstand

De reactie van je vrienden en familie vergeet je nooit. Als je toch het nieuws niet persoonlijk wil overbrengen, heb je misschien wat aan de volgende ideetjes:

 • Stuur een hint per post op: een gepersonaliseerd tutje met ‘bijna oma’ of een boek over het grootouderschap. Het voorwerp spreekt voor zich.
 • Bel de mensen op en spreek ze aan met hun toekomstige aanspreektitel: ‘dag oma’ of ‘dag peter’. 
 • Zet je toekomstige gezinnetje in scène, maak er een foto van en zet ‘m op sociale media. Of deel je stamboom met een extra takje. 

Laat je inspireren door deze lijst en laat vooral je verbeelding de vrije loop.