Een eco-mama zijn? Ja, op je eigen ritme

Een ecologische opvoeding voor je kinderen is een goed idee. Bovendien is het makkelijker dan je denkt. Zolang je het maar op je eigen manier doet.

Enkele basisprincipes

Een eco-mama zijn is een kwestie van gezond verstand. Je volgt gewoon het ritme van de natuur en enkele basisprincipes om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

  • Geef je baby zo lang mogelijk borstvoeding.
  • Kies voor wasbare luiers en wissel af met ecologische luiers als je weggaat.
  • Geef jezelf en je baby zo veel mogelijk verse voeding, liefst ook seizoensgebonden en lokaal.
  • Wissel kleertjes en materiaal met je vrienden.
  • Kies voor kleren uit biokatoen wanneer het kan.
  • Gebruik een washandje om het gezicht van je baby te wassen. Hou de vochtige doekjes voor als je gaat wandelen.
  • Leer je kind zo vroeg mogelijk om afval te sorteren en om water en elektriciteit te besparen.
  • Zorg voor een papfles en brooddoos om producten met te veel verpakkingen te vermijden.
  • Hergebruik de boekentas van vorig jaar.
  • Koop zo weinig mogelijk plastic speelgoed, zeker als ze op batterijen werken.

Francesca Petrucci, mama van Siena (4,5 jaar) en Malia (13 maanden): “Mijn dochter kent onze bewuste manier van eten zo goed dat ze haar rozijntjes verkiest boven snoepjes.”

Alles uit de kan halen

Kan een werkmama ook een eco-mama zijn? Natuurlijk! Zolang je maar je eigen ritme volgt. Probeer doelen te stellen, maar wees niet te streng voor jezelf. Gebruik je toch eens wegwerpluiers of voorverpakte voeding? Dat is geen ramp. Morgen is een nieuwe dag. Het belangrijkste is dat je beetje bij beetje je ecologische voetafdruk verkleint. 

Francesca, een echte eco-mama

Francesca is een overtuigde eco-mama en van Italiaanse origine. Volledig zen omarmt ze het leven met de glimlach. Zelf verwoordt ze het zo: “Ecologisch leven is helemaal niet zo moeilijk. Ik probeer mijn principes over te brengen op mijn kinderen zonder hen iets te verbieden. Frisdrank op een verjaardag bijvoorbeeld, waarom niet? Je moet gewoon een evenwicht proberen te vinden als een natuurbewuste consument.” Aan jou om je eigen pad uit te stippelen.

Net begonnen met een eco-opvoeding? Bekijk onze wasbare luiers in ons assortiment.

Heb je nog andere tips om je kinderen op te voeden met respect voor de natuur? Reageer dan op dit artikel en deel je tips.

In samenwerking met: Bio-Planet

Bio-Planet is de grootste biosupermarkt in België. Het is een supermarkt als een andere, met als extra dat alles er bio en eco is. Van groenten en fruit tot babykoekjes, van schoonmaakproducten tot babymassageolie.