Een interview met slaapexpert Stijn Verhulst

Hoe kan ik mijn kindje beter leren doorslapen? Helpt een ritueel bij het slapengaan? Hoeveel slaap heeft een baby nodig? Voor een antwoord op al deze vragen, ging Dreambaby te rade bij een échte slaapexpert, Dr. Stijn Verhulst van het UZA.

Kunnen baby’s al dromen? Kan een nachtmerrie hen uit hun slaap halen?

Stijn Verhulst: "Hoe klein baby’s ook zijn, ze dromen zeker en vast. Kleine kinderen dromen zelfs meer dan volwassenen, omdat ze vaker in de REM-fase slapen. Tijdens die REM-slaap zijn de hersenen actief en verwerken ze heel veel informatie. En dat is cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Nachtmerries komen vanaf 9 maanden vaker voor, maar vooral kinderen vanaf 2 jaar kunnen veel last hebben van enge dromen. Maar nachtmerries horen bij de ontwikkeling van een kind. Dus geen paniek. Kalmeren is in dit geval de boodschap. Ga niet mee in de angst. Dus ga niet mee op spokenjacht of zoek geen krokodil onder het bed."

Slapen kinderen die de fles krijgen sneller door?

Stijn Verhulst: "Het is zeker niet zo dat borstvoeding minder energie zou bevatten dan flesvoeding en dat baby's net daardoor 's nachts vaker wakker worden. Kinderen die borstvoeding krijgen, lijken wat onrustiger te slapen, maar hun slaapkwaliteit is wel identiek aan kinderen die flesvoeding krijgen. Verder weet men niet goed of de vertering anders is bij fles- of borstvoeding. De vertering van borstvoeding kan wel wat worden vertraagd door ervoor te zorgen dat de baby ook goed de vette achtermelk drinkt. Hoe dan? Hou je baby zo lang mogelijk aan de borst. Zolang hij drinkt, mag je de baby laten drinken. Zo krijgt je baby zeker die vette achtermelk binnen. Pas als het drinken afneemt en uitsluitend in zuigen overgaat, is het goed om van borst te wisselen."

Hoeveel slaap hebben baby’s en peuters nodig?

Stijn Verhulst: "Een vraag die vele ouders zich stellen. Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig? Slaapt mijn kind niet te veel? Of toch te weinig? Een pasgeboren baby kan tot 20 uur per dag slapen. Na drie maanden heeft een baby zo’n 15 uur slaap per dag nodig, verdeeld over 3 slaapjes overdag en zo’n 10 uur ’s nachts. Na zes maanden slaapt een baby nog zo’n 14 uur per dag. Langzamerhand gaat een baby dan over op 2 slaapjes overdag en zo’n 11 uur slapen ’s nachts. Dit ritme houdt hij vol dat hij ongeveer anderhalf is, alleen wordt de duur van de slaapjes tijdens de dag korter. Tussen de veertien en achttien maanden gaan de meeste kinderen over op één middagslaapje." 

Mijn kindje bonkt met zijn hoofd in bed. Moet ik me zorgen maken?

Stijn Verhulst: "Sommige kinderen zullen voor of tijdens het inslapen met hun hoofdje herhaalde bewegingen uitvoeren. Zo kunnen ze hun hoofdje tegen de bedrand of de muur slaan. Klinkt pijnlijk, maar dat is het niet. Kinderen gaan niet zo ver dat ze zichzelf dan verwonden. Gek genoeg ervaren die kinderen meestal geen pijn. Hoofdbonken komt vrij veel voor bij jonge kinderen. Op de leeftijd van 9 maanden vertoont meer dan de helft van de kinderen dit gedrag. Op 18 maanden is dit nog maar één op drie, op 2 jaar nog maar één op vijf. In de meeste gevallen verdwijnt dit vanzelf rond de lagere schoolleeftijd. Kinderen doen dit vaak om zichzelf tot rust te brengen of in slaap te wiegen. Waarom hoofdbonkt het ene kind wel en het andere niet? Dit zou afhankelijk zijn van de mate waarin een kind andere manieren heeft om eventuele spanning af te reageren en van hoe gevoelig het kind is voor spanning." 

Oproep: Heb jij ook een slaaptip voor andere ouders? Deel hem hier!

Comfortabele nachten beginnen bij Dreambaby! Ontdek ons assortiment Baby slaapt in de webshop.