Een relatiedip na de bevalling van je eerste kind

Er gebeurt veel in een mensenleven maar papa of mama worden, waardoor je plots niet meer uitsluitend verantwoordelijk bent voor jezelf maar ook voor een klein, hulpeloos wezentje, verandert meer dan alleen je dagplanning. Het is niet ondenkbaar dat je relatie, ondanks de roze wolk, in een onweer terechtkomt.

Je aandacht verdelen tussen je kind en je partner

Heel wat koppels ervaren dat hun relatie na de geboorte van een eerste kindje door een dip gaat. Meer nog, nog voor zoon- of dochterlief drie jaar is, wordt de relatie in 30 tot 35 procent van de gevallen beëindigd. Je kan er dus beter niet zomaar vanuit gaan dat je relatie na de komst van een baby vanzelfsprekend goed zal blijven of dat de baby eerder opgedoken problemen als sneeuw voor de zon zal doen verdwijnen. Door de aandacht en de zorg voor het nieuwe gezinslid, is de kans immers groot dat je je eigen relatie uit het oog verliest.

Emotionele verwijdering vermijden

Het is volkomen normaal dat de verandering die de komst van jullie kindje heeft teweeggebracht zich in je relatie laat voelen. Precies zoals je in huis het interieur herschikt op de wieg en de speelhoek een plaats te geven, moet ook jullie verhouding zich aanpassen aan de nieuwe context. Maar als dat niet meteen lukt, betekent het niet meteen dat je relatie fout zit. Over je gevoelens praten en het oneens durven zijn is een essentiële voorwaarde om een nieuw evenwicht te vinden. Zo niet loop je als koppel het risico naast elkaar te gaan leven. Emotionele verwijdering vormt een veel grotere bedreiging voor je relatie dan eens flink ruzie maken. Je zal niet sneller uit elkaar gaan omdat je meer ruziet, maar omgekeerd staat het uitblijven van ruzie niet altijd gelijk met een goede relatie.