Eenkennigheid bij je kindje

Zet je kleintje het op een huilen in de armen van vreemden en heeft het verlatingsangst? Welkom in de wereld die eenkennigheid heet! Gelukkig gaat de fase ook weer over en wordt je kind er juist zelfverzekerder van.

Wat is eenkennigheid?

Tot de periode van 8 à 9 maanden is je spruit vooral bezig met zijn basisbehoeftes zoals eten, slapen en drinken. Je baby heeft zich aan jou gehecht en voelt zich veilig bij jou. Geleidelijk aan maakt je kindje steeds beter het onderscheid tussen bekende en onbekende mensen en kan het angstig zijn als het vreemden ziet en verlatingsangst krijgen. Al slaan sommige kindjes de fase van eenkennigheid over. 

Normaal verschijnsel

Eenkennigheid kan bij jou voor onzekerheid zorgen, maar het betekent dat je kind zich gezond ontwikkelt. Psychotherapeute Anna Van der Cruysen: “Gemiddeld duurt die periode tot de leeftijd van 12 à 18 maanden, maar soms is het pas tegen het vierde jaar voorbij. Zie eenkennigheid als een ontwikkelingsfase, net zoals de koppigheid bij peuters en later de puberteit. Je kind leert ervan en kan daarna groeien om sterker te worden.”

Zo ga je ermee om

Leer je kind omgaan met afscheid nemen. Anna Van der Cruyssen: “Vertel dat afscheid nooit definitief is en dat je altijd weer terugkomt. Je gaat wel weg, maar straks ben je er opnieuw. Neem daar de tijd voor. Maak een ritueeltje van het afscheid. Lees bijvoorbeeld nog een mooi verhaaltje voor. Of speel een klein spelletje en spreek letterlijk uit dat je terugkomt. Jouw stem stelt je kindje gerust.”

Bedenk rituelen

Door kiekeboe en verstoppertje te spelen, leert je kindje dat weggaan en terugkomen bij elkaar horen. Is je kind eenkennig, laat dan geen angst of onzekerheid zien bij het afscheid nemen. Als jij zelfverzekerd bent, voelt je kind dat aan.

Veel prikkels

Stel je dreumes aan verschillende nieuwe prikkels bloot: laat hem kennismaken met nieuwe mensen, omgevingen, evenementen, uitstappen... Zo worden  nieuwe situaties automatisch minder bedreigend. En tot slot: wees niet overbeschermend, want dan ontstaan misschien angsten die niet nodig zijn.

Dit helpt bij eenkennigheid

  • Wees niet boos of gefrustreerd, je baby begrijpt zelf niet waarom hij bang is.
  • Laat in huis regelmatig je stem aan je kleintje horen als je even in een andere kamer bent, dat stelt je kind gerust.
  • Laat merken dat je enthousiast bent over de mensen van de opvang en bewaar je tranen totdat je uit het zicht van je kleintje bent.
  • Wees invoelend bij het afscheid, maar laat tegelijkertijd zien dat je niet twijfelt.