Eerste hulp bij constipatie: water!

Constipatie of obstipatie is een vaak voorkomende kwaal bij zwangere vrouwen. Ook baby’s kunnen last hebben van verstopping in de darmpjes. Meestal bestaat er een eenvoudige oplossing: water drinken!

De oorzaken van constipatie

Geconstipeerd zijn houdt in dat je stoelgang minder frequent en hard is, waardoor toiletbezoek vaak met pijn gepaard gaat. Dat komt omdat je darmen tijdens de spijsvertering water onttrekken aan het voedsel. Blijft er niet genoeg water over dan wordt de stoelgang te hard, met constipatie als gevolg. 

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van constipatie:

  • Vezeltekort, door slechte eetgewoonten.
  • Te weinig water in het lichaam.
  • Bijwerking van bepaalde medicijnen.
  • Onvoldoende beweging.

Constipatie tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap maakt je lichaam extra progesteron aan. Zo verslappen je spieren zodat je baby in je buik kan groeien. Maar het zorgt er ook voor dat de samentrekking van je darmen minder krachtig is. En dat vertraagt de doorgang van voedsel. Zwangere vrouwen hebben dus vaker last van verstopping.

Geconstipeerd. Wat nu?

Ben je geconstipeerd? Dan raden artsen in eerste instantie aan veel water te drinken. Streef naar minstens 8 grote glazen per dag. Hoe meer water je drinkt, hoe makkelijker je darmen voedingsstoffen opnemen en transporteren. Kies voor mineraalwater met een lage graad van mineralisatie. Dat is het beste voor je nieren en je darmen.

Naast veel water drinken, eet je best ook voldoende vezels om verstopping tegen te gaan. Fruit, groenten en volle granen zijn een must op je menu. Eet ze elke dag in royale porties.

In samenwerking met: Spa Reine

Het water van Spa Reine schenkt de zuiverheid en zachtheid die kleintjes en hun mama nodig hebben. En het Spa Mama Baby-programma vult dat aan met heel wat tips, cadeautjes en wedstrijden.

In samenwerking met:

Spa Reine is een geschenk van de natuur. Het gefilterde water van Spa ontspringt na een lange, ondergrondse reis in het hart van de Belgische Venen. Zo biedt Spa je alle zuiverheid van een uniek natuurlijk mineraalwater. Zijn constante samenstelling is uiterst zuiver en mineraalarm. En dat maakt Spa uitermate geschikt voor de voeding van de allerkleinsten.

Om toekomstige of jonge mama’s en hun kinderen van het zuivere water van Spa te laten genieten, hebben we het Spa Mama Baby-programma ontwikkeld. Deze unieke bron van tips, voordelen en “knuffelzachte” cadeautjes vind je op www.spa.be.