Fantasie stimuleren: wat kan je doen?

Opgaan in fantasiespel is belangrijk voor kinderen. Alleen zo voelen ze zich goed en krijgen ze vat op de werkelijkheid. Je kan een handje helpen en de verbeelding van je kleintje stimuleren met deze tips:

Speel zelf mee

De leukste manier om fantasie aan te moedigen is zelf meespelen. Geeft je peuter je een bordje ‘macaroni’, doe dan alsof je het opeet en zeg enthousiast dank je voor het lekkere eten.

Richt een verkleedkist in

Je bengel vindt het super om zich te verkleden. Geef hem een grote blauwe pet en hij verandert in een politieman, leg een wit overhemd van papa over zijn schouders en hij kan de dokter naspelen.

Trek de natuur in

Zet TV, iPad en computer even aan de kant en laat je kleintje buitenspelen. Zo wordt het vanzelf vindingrijk en creatief. Een stok wordt een zwaard en een eikelhoedje een echte toverfluit.

Zorg op uitstap voor spullen die het boeiend houden

Bezoek je een kasteel, dan mag een zwaard, een riddercape of een prinsessenjurk niet ontbreken. Een wandeling in het bos? Zoek naar stokken en maak er een wandelstok of vislijn van.

Geef je kind tijd en ruimte

Kinderen hoeven niet altijd druk bezig te zijn. Geef ze af en toe wat tijd om zich te vervelen. Dat stimuleert de fantasie. Je kindje zal dan zelf op zoek gaan naar creatieve spelletjes.

Lees veel voor

Boekjes stimuleren de taal én de verbeelding. Heeft je kind een favoriet boekje? Wijk dan eens af van het bestaande verhaaltje of verzin een ander einde. Laat je kleintje hierbij vrolijk meefantaseren.

Leuke voorleestips? Ontdek ons assortiment Babyboekjes in de webshop. 

Laat je kind een tekening maken

Kabouters, elfjes, een dagje op het strand … Verzin een thema en laat je kindje het uitwerken op een leeg blad papier. Je zal versteld staan van wat er uit de bus komt.

Kies voor creatief speelgoed

Blokken, poppen, klei, verkleedkleren of een dokterstas. Alles waar je kleintje dingen of situaties mee kan nabootsen is interessant . Kijk zelf hoe het volop opgaat in allerlei scenario’s.

Je kleintje creatief stimuleren? Ontdek ons assortiment Babyspeelgoed in de webshop. 

Kan ik de fantasie van mijn kindje te veel stimuleren?

Eigenlijk is het gewoon fijn om een kind te hebben met veel fantasie en er samen leuke dingen mee te doen. Toch probeer je best ook de grenzen van fantasie duidelijk te maken. Een heks kan vliegen op een bezem, maar leg uit dat het niet echt is. Je kleintje kan niet op een bezem gaan zitten en door het raam springen!