Wat als je voor flesjes kiest?

Is flesvoeding geven wel oké?

Moedermelk sluit van nature aan bij wat je baby nodig heeft. Wetenschappers hebben die moedermelk nauwkeurig onder de loep genomen. Met de resultaten van hun onderzoek werd flesvoeding zo aangepast dat je kindje alle voedingsstoffen krijgt.

Dat maakt van flesvoeding een prima alternatief. Bovendien geef je beter een flesje met veel liefde dan borstvoeding tegen je zin. Zo kan je van een voedingsmoment stressvrije quality time maken voor jou en je baby, maar kan je ook als papa dat moment met je baby delen.

Welke soorten flesvoeding zijn er?

Vanaf zijn geboorte tot je baby zo’n 6 maanden oud is, geef je startvoeding of eersteleeftijdsmelk. Als hij klaar is voor gevarieerde vaste voeding, kies je voor opvolgvoeding, de tweedeleeftijdsmelk. Je combineert die met vaste voeding tot 18 maanden.

Op doktersadvies kan je baby ook dieetvoeding nodig hebben, omdat hij bijvoorbeeld gewone voeding niet verdraagt.

Hoe bereid je flesvoeding?

Wat je baby zonder borstvoeding niet krijgt, zijn mama’s extra afweerstoffen om ziektes en bacteriën te lijf te gaan. Daarom is hygiëne nog belangrijker bij flesvoeding.

Was je handen voor je eraan begint, bereid de flesjes niet te lang op voorhand en bewaar ze achterin de koelkast. Let ook altijd op de verhoudingen: per afgestreken schepje poeder gebruik je 30 ml water.

Je kiest het best voor niet-bruisend mineraalarm flessenwater, met op het etiket “Geschikt voor de bereiding van babyvoeding”. Ook leidingwater gebruiken kan, als het niet te veel nitraat en fluor bevat.

Hoeveel geef je een baby elke dag te drinken?

Een vaste regel is er niet, maar een vuistregel is dat je per kg lichaamsgewicht in de eerste 6 maanden 150 tot 180 ml flesvoeding per 24 uur geeft. Let wel: het gaat om de hoeveelheid water vóór je het poeder toevoegt.

Meer geven als hij nog honger heeft, is oké. Aandringen doe je beter niet. Na 6 maanden drinkt je kindje minimaal een halve liter, naast zijn vaste voeding.

Drinkt je baby meer of minder? Maak je dan niet meteen zorgen. Dit is een gemiddelde, en dus niet de norm. Het belangrijkste is dat hij flink groeit en zich goed ontwikkelt!

Net zoals bij borstvoeding mag je hier ook voeden op verzoek. Goed om te weten is dat bij flesvoeding tot 4 uur tussen 2 voedingen kan zitten. Bij borstvoeding volgen die elkaar sneller op, omdat dit sneller verteert.

Kies je flesje: tips om makkelijker te kiezen

10 praktische tips bij flesvoeding

Naar het assortiment Flessen en spenen