Geen fan van fruit? Zo leer je je baby fruitpap eten

Fruit zit vol broodnodige voedingsstoffen. Het is dus belangrijk dat je kindje er genoeg van eet. Maar wat als je kindje geen fruitpap (meer) wil eten? Met deze tips maak je van die “nee!” een ja.

Welk fruit kies je?

Vanaf 4 à 5 maanden mag je baby fruitpap eten. De klassieke ingrediënten daarvoor zijn appel, sinaasappel en banaan, maar zeker in de zomer kan je zoveel meer variëren met seizoensfruit. Gebruik als dat kan vers fruit voor je baby’s papjes. Lukt dat niet, dan kan je ook diepvriesfruit gebruiken. Vermijd fruit in blik of gedroogd fruit, want dat bevat toegevoegde suikers.

Tip: Gebruik als je kan seizoensfruit. Dat is lekkerder, verser én beter voor het milieu.

In de zomer zijn volgende fruitsoorten op hun best:

Juli
Augustus
september
Appel
Banaan
Sinaasappel
Kiwi
Peer
Mango
Meloen
Abrikoos
Perzik
Necartine
Aardbei
Blauwe bes
Framboos
Braambes
Kers
Rode bes
Druif
Pruim
Tip: Met rode vruchten zoals aardbeien, frambozen en bosbessen wacht je beter tot je kindje 1 jaar oud is. Sommige kindjes kunnen hiervoor namelijk allergisch zijn.

De lekkerste fruitpap

Maak je zelf fruitpap? Verwijder dan eerst de schil, velletjes en pitjes van het fruit en mix grondig tot je een glad geheel krijgt. Let ook op met de kleine pitjes van druiven en kersen. Heb je geen tijd om verse fruitpap te maken? Kies dan voor een potje uit de winkel. Potjesvoeding is even veilig en gezond en bevat geen smaak- of kleurstoffen of bewaarmiddelen.

Wat kan je doen als je baby geen fruit wil eten?

Fruit is van nature heel zoet, waardoor het in het algemeen vrij makkelijk aanvaard wordt door baby’s. Weigert je kindje toch om fruitpap te eten? Dan hebben we enkele tips:

  • Ruzie maken heeft geen zin: prijs je kind wanneer hij een stukje fruit eet, maar ga niet dreigen of straffen.
  • Geef het goede voorbeeld: snij een appel in stukjes en eet mee.
  • Kinderen ouder dan twee jaar kan je zelf laten kiezen in de winkel. Was het fruit, laat je kind helpen met snijden (met een niet te scherp mesje) en presenteer het in een leuk kommetje. Een ‘zelfgemaakte’ maaltijd smaakt altijd beter.
  • Maak spiesjes: fruitbrochettes zijn véél lekkerder dan een saai stuk fruit.
  • Maak een mannetje, een diertje, een autootje… Gezichtjes kan je tekenen met een coulis van rood fruit uit de diepvries.
  • Maak lekkere fruitsapjes en smoothies. Voor kinderen jonger dan 1 jaar voeg je beter geen yoghurt of melk toe, dat kunnen ze nog niet goed verteren.
  • Maak een snackbordje met een stukje kaas, stukjes komkommer en... een paar partjes appel, wat druifjes en meloen.
  • ‘Verstop’ wat fruit in de maaltijden: banaan op de boterham, bananenbrood als ontbijt, (ongesuikerde) appelmoes bij het avondeten, stukjes perzik of appel in een slaatje...

Ook interessant

Verse voeding of potjesvoeding voor je kleintje?

Lees artikel

Alles voor de lekkerste papjes