Gezonde voeding tijdens de zwangerschap

Om te weten wat evenwichtig en gevarieerd eten tijdens de zwangerschap inhoudt, grijp je best terug naar de actieve voedingsdriehoek. Precies zoals dat het geval is trouwens als je niet zwanger bent. De driehoek is onderverdeeld in zeven groepen. Hoe groter de groep, hoe meer je ervan mag eten. De driehoek voorziet alleen niet in de extra stoffen die zwangere vrouwen ook best extra innemen: foliumzuur en vitamine D. Naast evenwichtige voeding is de basis van een gezonde leefstijl echter, ook als je zwanger bent: voldoende beweging.

Water

Vocht, zeg maar water, is een essentieel bestanddeel van een evenwichtig voedingspatroon. Een volwassene heeft ongeveer 2,5 liter per dag nodig. Aangezien vaste voeding ongeveer 1 liter vocht aanbrengt, moet je de rest opnemen via dranken zoals lichte kruiden- of vruchtenthee en gewoon water. Dat mag gerust leidingwater zijn, op voorwaarde dat het nitraatgehalte niet hoger is dan 10 mg/liter. 

Graanproducten en aardappelen 

Ze vormen de basisvoeding en leveren meervoudige koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Deze groep omvat aardappelen en alle soorten graanproducten zoals brood, beschuit, ontbijtgranen, rijst en deegwaren. Volkorenproducten krijgen de voorkeur. Zij bevatten meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen dan de witte soorten. 

Groenten

Groenten leveren voedingsvezels, vitaminen, mineralen en meervoudige en enkelvoudige koolhydraten. Omdat niet alle groenten dezelfde vitaminen en mineralen bevatten, is afwisseling heel belangrijk. In totaal zou je 300 gram groenten per dag moeten eten, bij voorkeur verse. 

Fruit 

Net zoals groenten is fruit leverancier van voedingsvezels, vitaminen, mineralen en (enkelvoudige) koolhydraten. Groenten en fruit onderscheiden zich van elkaar door de aanwezigheid van verschillende soorten en hoeveelheden vitaminen en mineralen. Daarom moet je dagelijks zowel groenten als fruit eten. Gebruik liever vers fruit dan fruit uit blik of gedroogd fruit. 

Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten

Een belangrijke bron van calcium, eiwitten en vitaminen van de B-groep. Calcium is een essentiële voedingsstof die bijdraagt tot de opbouw en het behoud van sterke botten. Onder melkproducten verstaan we naast melk ook afgeleide producten zoals yoghurt, kaas (smeerkaas, platte kaas, ...) en karnemelk. Je kiest best voor halfvolle en magere producten.

Vlees, vis, eieren en vervangproducten

Dit zijn bronnen van eiwitten, vitaminen en mineralen. Vervangproducten van vlees, vis en eieren zijn onder andere sojaproducten, peulvruchten en noten. Plantaardige levensmiddelen brengen echter geen vitamine B12 aan en zijn minder goede ijzerbronnen. 

Smeer- en bereidingsvet

Ze leveren in de eerste plaats energie. Daarnaast is smeer- en bereidingsvet belangrijk voor de aanbreng van essentiële vetzuren en vetoplosbare vitaminen. Onder smeer- en bereidingsvet verstaan we minarines, margarines, boter, halfvolle boter, bak- en braadvet en oliën. Je kiest best voor olie en margarine of minarine die arm is aan verzadigde vetzuren.

De restgroep

Het topje van de voedingsdriehoek is de restgroep. Hier vind je alle voedingsmiddelen die je kan missen: zoetigheden, snoepjes, alcoholische en suikerrijke dranken en vette sauzen. Ze passen enkel in een gezonde voedingswijze als ze in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd.

Ook interessant

Welke voeding vermijd je best tijdens je zwangerschap?

Lees artikel