Goed begonnen met mama's melk

Het beste van de natuur maak je zélf! Borstvoeding is en blijft de ideale start voor elke baby. En ook als mama heb je er heel wat baat bij. Dit zijn de voordelen.

  • Je hebt altijd melk voorhanden op maat van je baby.
  • Moedermelk is makkelijker verteerbaar dan koemelk.
  • Het hoge gehalte antilichamen in de melk maakt je baby minder vatbaar voor infecties en allergieën.
  • Er groeit een sterke emotionele band tussen jou en je kindje.
  • Je verliest kilootjes zonder dieet.

Hoe lang geef ik borstvoeding?

Deskundigen raden aan om je baby de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. In die periode heeft een kindje geen andere vloeistoffen of voedingsmiddelen nodig. Wil je langer borstvoeding geven? Dat kan perfect! De samenstelling van moedermelk past zich automatisch aan aan de leeftijd en de behoeften van je kleintje. Ook krijgt een baby vanaf zes maanden extra vitaminen naar binnen via groenten en fruit. Hij leeft dus niet meer alleen van de borstvoeding.

Vlot overschakelen van borst naar fles

Vind je het tijd om te stoppen met borstvoeding?  “Ga dan niet overhaast  te werk”, zegt Sylvie Farine. Zij werkt als wetenschappelijk adviseur bij Nestlé. 

Sylvie Farine: “Neem je tijd om de overstap van borst naar fles vlot te laten verlopen. Stop niet van de ene dag op de andere met borstvoeding. Afbouwen duurt in principe een tweetal weken. Kies zeker ook het juiste moment uit. Dus bijvoorbeeld niet tijdens drukke feestdagen of wanneer je kindje tandjes krijgt. Als mama geef je beter zelf dat allereerste flesje. Zorg ervoor dat de melk dezelfde temperatuur heeft als je moedermelk (37 °C). Lukt het niet, roep dan zeker de hulp van papa in. Sommige baby’s blijven mama linken met de borst.”

Wat als borstvoeding niet lukt?

Het gevoel van je baby aan de borst hebben is zalig! Toch loopt borstvoeding geven niet altijd van een leien dakje. Kloofjes, borststuwing en melkklierontstekingen zijn de meest voorkomende problemen. Geef zeker en vast niet te snel op. Met een goede techniek, verzorging en vooral veel geduld overwin je die klassieke obstakels. Lukt borstvoeden om een of andere reden toch echt niet? Dan is startvoeding of eersteleeftijdsmelk het beste alternatief. Je herkent deze voeding aan de grote 1 op de verpakking.