Goed eten moet je leren

De eerste maanden van zijn leven kent je baby alleen de zoete smaak van melk. En dat bevalt hem best. Maar dan komt plots een lepeltje op hem af met een (lekkere?) vaste hap. Nieuwe smaken, nieuwe techniek … Je kleintje moet duidelijk wennen. Voedingsdeskundige Isabelle Namèche vertelt hoe jij hem kan helpen.

Geleidelijk overschakelen van melk naar vast

Voedingsdiversificatie betekent dat je je kindje langzaam laat wennen aan andere voeding naast melk. De leeftijd daarvoor verschilt van kind tot kind. Maar ligt meestal rond 5 à 6 maanden. Je kindje houdt dan zijn hoofdje rechtop en beweegt zijn tong vlot in en uit het mondje. En rond die periode is melk alleen ook niet meer genoeg.

Isabelle Namèche: “Of je eerst fruit of groenten kiest maakt niet uit. Het belangrijkste is dat je geleidelijk te werk gaat. Laat je kindje een paar dagen hetzelfde eten en bied pas dan iets anders aan. Zo heeft je baby tijd om te wennen aan de nieuwe smaak en weet jij of hij het goed verdraagt. Eet je baby maar een paar lepeltjes? Vul dan gerust aan met een flesje melk. Zodra je kleintje genoeg eet, laat je de melk achterwege. Forceer je baby zeker niet als hij vaste hapjes weigert. Misschien is hij er nog niet klaar voor. Wacht een tijdje en probeer het later nog eens.”

Variatie in smaken en texturen

Tussen 7 en 12 maanden kan je meer en meer gaan afwisselen. Experimenteer met verschillende smaken en texturen. En wees niet bang om je kleintje ook stukjes voor te schotelen. Zodra hij in staat is om te kauwen natuurlijk!

Isabelle Namèche: “Het is normaal dat je kind iets minder zal eten wanneer je overstapt naar een grovere textuur. Dat vraagt namelijk een grotere inspanning van je oogappel. Maak je vooral geen zorgen en hou vol. Want te lang gemixte papjes geven, kan een negatieve invloed hebben op de taalontwikkeling.”

Minder eiwitten, iets meer vet

Schakel je over naar vaste voeding, let dan goed op de hoeveelheid eiwitten die je baby binnenkrijgt. Vaak ligt dat gehalte te hoog. Zeker als je kleintje in het begin ook nog veel melk drinkt. Te veel eiwitten kunnen nierproblemen, overgewicht en allergieën veroorzaken. Gebruik dus vlees, vis, eieren en kaas met mate. De richtlijn is 15 g vlees voor kinderen tot 1 jaar, 20 g tot 2 jaar en 30 g tot 3 jaar.

Vetstoffen daarentegen eten peuters soms te weinig. Voeg altijd een lepeltje olijfolie (eerste persing) toe aan de maaltijd van je kindje. Vetten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en stimuleren de celvernieuwing.

Wennen aan de lepel

Dat je baby eerst zuigt en sabbelt aan de lepel en voedsel weer naar buiten duwt is heel normaal. Zijn mondje moet nog leren om de hapjes in te slikken. Eerst beweegt de tong gewoon van voor naar achter. Later verplaatst ze het eten automatisch naar achter in de mond. 

Hoe de lepeltechniek aanleren?

  • Gebruik een ondiepe, soepele en smalle plastieken lepel
  • Zet je baby niet in de relax maar rechtop in een stoeltje. Met het hoofdje wat naar voor kan hij de lepel makkelijker leegmaken.
  • Zit voor je baby en zorg dat hij de lepel ziet aankomen. 
  • Breng de lepel horizontaal in het mondje, druk dan zacht met de lepel op de tong en haal er hem weer horizontaal uit. Vermijd schrapen langs de tandjes of de bovenlip.
  • Zorg dat je baby niet té hongerig is als je hem vaste voeding geeft. Anders zal hij te ongeduldig zijn om zich op de lepel te concentreren. Geef eventueel eerst wat melkvoeding.

Maak baby’s eerste vaste hapjes makkelijker met het juiste materiaal. Ontdek onze eetstoelen en aangepaste lepeltjes  in de webshop.

Een moeilijke eter: wat nu?

Maandenlang kent je baby alleen zoet. En dan moet hij plots wennen aan zout, zuur, bitter … Heel wat nieuwe smaken dus. Vooral peuters in de koppigheidsfase struikelen vaak over het proeven van nieuwe dingen. Ze hebben minder honger en beginnen aandacht te schenken aan de dingen die ze eten. In die periode kunnen maaltijden uitdraaien op een regelrechte machtsstrijd tussen jou en je kleintje. 

Ons advies? Besteed zo weinig mogelijk aandacht aan een moeilijke eter. Net jouw reactie als hij niet eet of eten uitspuwt, maakt het voor je kindje extra leuk. Als er geen lichamelijke problemen zijn en je kind normaal blijft groeien, lost het probleem zich gewoonlijk wel op met ouder worden. Al eens een dagje niet eten kan echt geen kwaad. Zorg er wel voor dat je peuter altijd voldoende blijft drinken. En ben je echt ongerust in zijn eetgedrag, win dan zeker advies in bij een arts.

Eten gaat een stuk beter met leuk eetgerei! Ontdek alle spulletjes uit ons assortiment Eten en drinken in de webshop.

In samenwerking met: Nestlé

Nestlé is er al 145 jaar om jouw baby de beste start in het leven te geven bij elke stap van zijn ontwikkeling. www.nestlebaby.be