Goed speelgoed is ook … een tablet?

Thuis heeft je baby wel minstens 6 schermen om zich heen. Je beperkt die blootstelling dus best en hou in je achterhoofd dat het ‘virtuele’ spel maar een klein extraatje is. Eerst moet je kindje goed bewegen, buiten spelen of een ‘echt’ spelletje doen.

Gebruik je gezond verstand

Werken én ontspannen voor een scherm, altijd en overal op je smartphone tokkelen, nog eens naar je goeie ouwe tv kijken … Te veel is te veel. Je wordt er moe van, je kan moeilijker inslapen (hallo, slaapproblemen), je wordt er nerveus van en uiteindelijk raak je geïsoleerd, want het scherm werkt hypnotiserend.

Laat je kleintje dus op de tablet spelen, maar met mate. Heel jonge kindjes worden onrustig van dat leuke ding met al die kleurtjes en beweging. Want ze kunnen zich nog niet lang concentreren op iets. Een tablet is minder imposant dan de tv, maar ze kunnen hem wel makkelijker aanraken. En dat is extra verleidelijk voor je ukje.

Hoe vaak?

Voor 2 jaar, mag een kindje maar heel kort (minder dan 5 minuten) per week op de tablet of smartphone kijken. En mama en papa blijven daar natuurlijk bij. Baby’tjes kunnen bijvoorbeeld vanaf 1 jaar al sites en content snappen die speciaal voor hen gemaakt werden.

Vanaf 2 jaar kunnen ze al meer in interactie gaan met de verschillende media. Je kindje wordt aangetrokken door de levendige kleuren en geluiden en wil dingen beginnen creëren (is klikken creëren? Dat zie je zelf wel). Ze kunnen nu van 5 à 10 minuten tot een half uur per dag op de tablet doorbrengen. Je blijft er natuurlijk nog altijd best bij om frustratie te vermijden als iets niet lukt. En amuseer jullie vooral samen!

Een scherm? Ja, maar …

De tablet die oma aan haar oogappeltje cadeau gedaan heeft met kerst, moet je nu zeker niet als slecht afschilderen. Gebruik hem gewoon als een andere manier om te helpen bij de ontwikkeling. Maar laat hem zeker niet belangrijker worden dan het andere speelgoed, integendeel!

Uit een enquête over het gebruik van schermen bij kinderen van 6 jaar en jonger, heeft Kind & Gezin 5 aanbevelingen opgesteld:

 • Zet eens een stap achteruit en bekijk de omgeving van je kind. Wat is zijn leefomgeving, zijn activiteiten, met welk speelgoed speelt het, met hoeveel schermen wordt het dagelijks geconfronteerd, enz.
 • Vind het evenwicht: stel voor je gezin enkele regels op rond het gebruik van de verschillende schermen.  
 • Ga in gesprek: begeleid je kind regelmatig  als volwassene en ouder. Stel vast welke gewoontes je kind nu al heeft om problematische situaties in de kiem te kunnen smoren.
 • Wees positief: onderschat ook de meerwaarde niet van deze nieuwe technologieën. Een tablet kan zorgen voor:
  • creatieve ontwikkeling
  • stimulatie van de verbeelding
  • verbetering van de aandacht, enz.
 • Stel regels op: bedenk welke waarden je wil meegeven, wat past binnen jouw gezin. En hou rekening met de leeftijd, competenties en kennis van je kind. Beperk aan de hand daarvan de toegang tot schermen. Iedereen kan dat dus voor zichzelf uitmaken.

Voor je aan een tablet denkt, bekijk eerst even de andere speeltjes die bijdragen aan de ontwikkeling van je baby: blokjes om te stapelen, bouwdozen, diertjes om mee te spelen, enz. Ga eens kijken in ons assortiment Spelen in onze webshop en ontdek de leukste spelletjes uitgekozen door onze experts.