Goed speelgoed is ook… veilig speelgoed

Goed speelgoed, dat is educatief, aangepast aan de leeftijd van het kind, sterk, duurzaam, enz. Maar als het al die kwaliteiten heeft en toch nog niet veilig is, dan is het geen goed speelgoed.

Markering

Het belangrijkste aan veilig speelgoed? Het draagt de CE markering (Conformité Européenne). Daaraan zie je dat het gemaakt werd volgens de strenge Europese regelgeving. De fabrikant moet zich hier strikt aan houden.

Opgelet: dit is geen keurmerk. Een ‘CE’ speeltje is daarom nog niet 100 % veilig.

Al het speelgoed dat niet geschikt is voor kinderen jonger dan 3 jaar moet een onuitwisbaar logo hebben waarop dat staat vermeld. Hetzelfde geldt voor speeltjes waarbij het toezicht van een ouder nodig is.

Lees het etiket

Let er bij poppen of ander stoffen speelgoed op of er ‘vlamvertragend / brandwerend materiaal’ en ‘wasbaar / hygiënisch materiaal’ op staat. Ga ook na of het speelgoedje geen giftige stoffen bevat. Die zou je kleine schat kunnen binnenkrijgen door het in zijn mondje te stoppen.

Ronde vormen

We geven je een trucje om na te gaan of de hoekjes en randjes van het speelgoed niet te scherp zijn. Doe een stukje doorzichtige plakband rond je vinger en wrijf ermee over de gevaarlijke stukjes. Schaaft de rand de plakband, dan is het speelgoed te scherp en zet je het best terug.

Kleine stukjes

Schattig dat kleine figuurtje. Maar de oogjes en de neus zijn verwijderbaar. Niet geschikt voor je baby dus. Het risico op verstikking is te groot. Daarom hou je best ook knikkers, kleine gummiballetjes, muntstukken, magneten en elastiekjes uit de buurt. Kies voor speeltjes uit één stuk, die niet stuk gaan na enkele keren gebruiken.

Speelgoed met een elektrische motor

Dat mag niet sneller rijden dan 6 km/ u.

Het gebruik

Ook 100 % veilig speelgoed kan toch nog gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld:

  • Badspeeltjes kunnen een broeihaard van bacteriën worden omdat het gebruikte zeepwater erin dringt. Reinig ze goed en vervang ze regelmatig.
  • Speelgoed kan overal blijven slingeren. Kinderen (en ook volwassen) kunnen erover struikelen. Netjes opruimen is de boodschap.
  • Nieuw speelgoed kan sterk geuren. Goed verluchten helpt.
  • Van nieuwe pluchen knuffels weet je niet waar ze allemaal gezeten hebben. Best eerst even wassen.

Je hebt een 0 tot 3 jaar speeltje ontdekt dat je gevaarlijk lijkt?

Meld het aan Kind & Gezin. De Federale Overheidsdienst (FOD) Economie controleert wat er mis is. En jij hebt je steentje bijgedragen aan een veiligere speelomgeving voor onze kindjes.

Kwaliteitsspeeltjes die zowel leuk als leerrijk zijn, maar vooral ook veilig? Per leeftijdscategorie? Om actief te spelen, rustig te spelen, voor in bad of buiten, in hout? Je vindt ze allemaal in ons assortiment Spelen in onze webshop.

In samenwerking met:

Fisher-Price is de bekendste speelgoedfabrikant ter wereld. Al onze baby- en speelgoedartikelen zijn met vakmanschap gemaakt. U kunt erop vertrouwen dat u uw kind het beste en veiligste geeft wat er is.