Grote broer of zus is jaloers op de nieuwkomer

In de ogen van een jong kind is grote broer of zus worden niet per se een vreugdevolle gebeurtenis. Het betekent immers dat je voortaan zal moeten delen. Je speelgoed, je slaapkamer, je kleurpotloden, tot daar… maar vooral ook de aandacht die je van papa en mama krijgt. Je ‘oudste’ voorbereiden op de nieuwe situatie en hem of haar na de geboorte goed begeleiden, zal het risico op jaloerse reacties vast doen afnemen of de gevolgen doen afnemen. Oudere kinderen kunnen zich schuldig voelen over hun jaloerse gevoelens omdat ze weten dat van hen verwacht wordt dat ze hun broer of zus graag zien.

Ik wil (meer) aandacht!

Een jong kind dat jaloers is, kan zich plots anders dan anders beginnen te gedragen. Een terugval in babygedrag, slechter beginnen spreken, opnieuw een flesje willen, zijn mogelijke symptomen om de aandacht weer op te eisen. Kinderen die al zindelijk waren, kunnen opnieuw in hun broek doen en ook agressief gedrag tegenover de baby hoort tot de mogelijkheden.

Grote broer of zus worden, kan je leren

Zodra je baby geboren is, moet je vooral proberen te vermijden dat je peuter zich buitengesloten voelt. Dit zijn enkele manieren om te tonen dat je hem of haar nog even graag ziet als voorheen.

  • Betrek hem bij het babybezoek
  • Zorg dat niet alleen de baby maar ook hij af en toe een cadeautje krijgt. 
  • De voeding van je baby is een intens moment tussen moeder en kind. Geef je oudste aandacht voor je je baby voedt. Stop hem eerst in bad, doe een spelletje of lees een verhaaltje voor, …
  • Tijdens de voeding kan je je peuter mee op schoot nemen of hem leren hoe je een flesje geeft. 
  • Of vertel luidop tegen je baby wat zijn grote broer of zus ondertussen uitspookt. 
  • Je oudste enkel extra verwennen als baby slaapt, kan het gevoel versterken dat baby voorrang krijgt. 
  • Trek er af en toe gezellig met je peuter op uit, zodat hij of zij nog eens exclusief van je aandacht kan genieten. Het is hét uitgelezen moment om over jaloeziegevoelens te praten en uit te leggen dat daar niets fout mee is maar dat alleen bepaalde uitingen van die jaloezie niet kunnen.

Niet in combinatie met de eerste schooldag

Als je peuter schoolrijp is net na de geboorte van zijn broer of zus kan je die eerste schooldag beter even uitstellen. Je peuter kan immers het gevoel hebben dat je hem het huis uit wil, terwijl baby gezellig bij jou kan blijven. Je zorgt er dus beter voor dat hij het schoolgaan al gewoon is als je baby geboren wordt. Of wacht met die eerste schooldag tot hij vrede heeft met zijn nieuwe broer of zus.