Help, er zit een monster onder mijn bed!

Angst om te vallen, bang voor het donker, faalangst … Elk kind kampt vroeg of laat met typische angsten. Wat doe je dan het best als ouder? Er bestaat geen wondermiddel om de angsten weg te nemen, maar met de tips van kindertherapeute Lies Ledegen kan je jouw kind helpen z’n angsten een plekje te geven.

Hoe ontstaan angsten?

Lies: “Elk kind heeft de angst om te vallen en is bang voor harde geluiden. Die angsten zijn aangeboren. Alle andere angsten, zoals verlatingsangst of faalangst, worden pas later ontwikkeld. Ook de manier waarop de omgeving reageert, bepaalt de mate waarin bij je kind angsten voorkomen. Reageert mama of grote broer ook angstig? Dan wordt het kind minder gestimuleerd om die angst te overwinnen.”

Geef je als moeder je eigen angsten door?

Lies: “Dankzij het prenataal geheugen zijn we in staat om vanaf de conceptie heel vroege ervaringen op te slaan in ons geheugen. Daarom hangt het veiligheidsgevoel van je kindje in de prenatale fase heel sterk samen met jouw veiligheidsgevoel. Ook na de geboorte pikt je baby je angsten op. Raak jij in paniek als een hond blaft? Dan leert je kind al snel dat ‘honden heel gevaarlijk’ zijn.” 

Worden angsten groter als je kind ouder wordt?

Lies: “Angst is als een olievlek die langzaam groter wordt. Verlatingsangst kan bijvoorbeeld schoolangst en uiteindelijk ook sociale angst worden. Dat kan je als ouder voorkomen door je kind te steunen en te stimuleren, en het niet te laten vluchten in die angst. Mag je kind steeds weer thuisblijven van school? Dan kan die angst zich snel uitbreiden en mijdt je kind misschien ook verjaardagsfeestjes of kampen.”    

Wat doe je als ouder het best?

Lies: “Neem de angst ernstig, lach het zeker niet weg. Een kind mág bang zijn. Angsten komen vaak voort uit onwetendheid en onzekerheid. Huilt je kind als je zijn kamertje verlaat, dan stel je hem vaak al gerust door in de kamer ernaast nog wat te rommelen. Overwin angsten stap voor stap, maar dwing je kind nooit om door te bijten. Want dat werkt averechts. Moedig je kind aan om zelf z’n angsten te overwinnen, z’n eigen oplossingen werken soms beter dan jouw hulpmiddelen. Dat sterkt bovendien z’n zelfvertrouwen.”

Groeien kinderen uit hun angsten?

Lies: “Wanneer je kind niet meer normaal functioneert door z’n angst, kan dat een probleem zijn. We spreken van een angststoornis als de angst het leven van je kind overheerst. Die kan leiden tot vermijdingsgedrag en tot depressieve klachten. Zulke angsten behandel je dan best met hulp van buitenaf. Zowel je kind als jij hebben er baat bij. Maar maak je geen zorgen, kinderangsten gaan meestal vanzelf over.”

Is je kleintje bang in het donker? Dan geeft een bedlampje een veilig gevoel en zal je kindje zacht slapen. Ontdek alle Lampjes, Projectors en Wekkers in onze webshop.