Help! Hoe zorg ik voor twee baby’s tegelijkertijd?

En dan ben je plots mama van een tweeling! Een overweldigend gevoel … Natuurlijk ben je gelukkig, maar toch ook onzeker. Want hoe zorg je praktisch voor twee kleintjes? En wat als ze samen honger hebben? Andere tweelingmama’s geven tips en advies.

Borstvoeden, een dubbele uitdaging

“Ik geef mijn zoontjes Jules en Arthur allebei borstvoeding”, zegt Katia (36), “Soms hebben ze samen honger en in het begin was dat lastig. Nu voed ik de baby die het hardst protesteert eerst. Mijn andere zoontje zet ik dan in de relax en ik praat wat met hem. Zo heeft hij het gevoel dat hij er ook bij hoort.”

Katleen (32), mama van Mauro en Fien (3 maanden), voedt haar baby’s soms samen. En dat gaat prima. “Veel sneller én veel gezelliger”, zegt ze. Maar het borstvoedingsmoment is ook een manier om elk kindje apart eens wat extra aandacht en knuffels te geven. “Daarom wissel ik bewust af: één keer samen, één keer apart. We hebben daar met ons drietjes een goed ritme in gevonden.”

Samen slapen of apart?

Artsen raden aan om tweelingen in de couveuse samen te leggen. Op die manier ademen ze regelmatiger en groeien ze sneller. Elkaar voelen doet hen goed en maakt de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld kleiner. Eenmaal thuis leg je de kindjes best wel in aparte bedjes. Zo vermijd je het risico dat ze onveilig tegen elkaar liggen. Overdag in hetzelfde park spelen kan dan weer wel. Want dan ben je altijd in de buurt.

Aparte voorleesmomentjes

Marie (30) maakte zich zorgen omdat haar tweelingjongens op 15 maanden nog steeds geen woord zeiden. Haar kinderarts stelde haar gerust. Omdat ze minder individuele aandacht krijgen is het normaal dat tweelingen later beginnen met praten. Nadien halen ze die achterstand weer helemaal in.

Marie: “Mijn man en ik zijn begonnen met elk van de kindjes apart voor te lezen. Frank neemt na de laatste fles de ene zoon en ik de andere. En dan kijken we samen gezellig in boekjes en we praten vooral heel veel. En het werpt zijn vruchten af. Koe! Dada! Mij! Mama! Pop! … Sinds enkele weken gaat het plots razendsnel.”

Zet ze aan het spelen

Vaak kan een tweeling heel goed samen spelen. En dat is maar goed ook. Zo zijn ze niet altijd van jou afhankelijk. Neem dus gerust wat tijd voor jezelf en zet je kindjes af en toe samen in het park. Of scherm een deel van de kamer af met babyhekjes. Zo hebben ze lekker veel ruimte om te spelen.

Wat als het allemaal even te veel wordt?

Delphine (35), mama van Marie en Charlotte (10 maanden): “Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Kijk naar de dingen die je goed doet in plaats van naar de dingen die in jouw ogen verkeerd gaan. En zadel je niet op met een schuldgevoel. Dat kost je alleen maar energie. En die heb je met een tweeling in huis nodig voor andere dingen.”

Barbara (32): “Na de geboorte van Remco en Cesar had ik alleen maar oog voor mijn twee jongens. Ik vergat heel de wereld rondom mij. Tot mijn partner alarm sloeg! Vanaf dan plannen we regelmatig een avondje samen uit. Soms wel twee keer per maand. Dat doet onze relatie zo goed. En de kindjes zijn in goede handen bij oma en opa of de babysit.”

Miek (26), mama van Kasper en Florian (8 maanden): “Soms voel ik me als mama van een tweeling een soort attractie. Ik ga op stap met mijn jongens en geraak geen meter verder. Iedereen stelt vragen en wil wel even in de buggy kijken. Intussen heb ik geleerd om duidelijk te maken dat ik niet altijd tijd heb voor dat (goedbedoelde) babbeltje. Mijn tip aan alle tweelingmama’s: wees altijd eerlijk als je iets niet leuk vindt of als jij en je kindjes liever met rust gelaten willen worden.”