Vers van de pers: het geboortekaartje

Ben je zwanger? Dan heb je misschien al nagedacht over je geboortekaartje. Want niets is leuker dan een origineel kunstwerkje om aan familie en vrienden te laten weten dat je kindje geboren is. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan? En welke creatieve alternatieven zijn er allemaal? Wij zochten uit het uit!

Een traditie sinds jaar en dag

Na 9 maanden vol ongeduld, is je kleine wondertje er. Gezond en wel, met 10 vingertjes, en 10 teentjes. Logisch dat je dat van de daken wil schreeuwen! De meeste ouders verkondigen dat goede nieuws met een leuk geboortekaartje. En die traditie heeft best wel een lang verleden. We zetten enkele hoogtepunten op een rijtje:

  • In het begin van de 19de eeuw kreeg je bij een bevalling de hulp van 2 vrouwen. De vroedvrouw begeleidde de bevalling en de baker hielp moeder en kind tijdens de kraamtijd, onder andere met huishoudelijke klussen. Maar de baker had nog een andere belangrijke taak: zij zorgde ervoor dat iedereen in de buurt wist dat er een baby was geboren. Ze hing een lint aan de deurklopper en ging huis aan huis om het nieuws te melden.
  • Heel wat jaren later nam de stads- of dorpsomroeper deze taak over. Hij ging de straten af en verkondigde luidkeels dat er een baby was geboren. 
  • De traditie van het geboortekaartje is uniek voor België en Nederland. In de meeste andere landen is het sturen van zo’n kaartje niet gebruikelijk.
  • Voor het geboortekaartje stuurde men een geboortebrief. Sinds 1850 werden zulke brieven massaal verzonden. 
  • In de loop der jaren werd de geboortebrief meer en meer opgesmukt. Het papier werd dikker en kreeg een leuk randje. Rond 1940 begonnen de rijkste mensen geboortekaartjes te versturen.
  • 10 jaar later maakten ook minder rijke ouders gebruikt van een geboortekaartje om de komst van hun kleintje aan familie en vrienden te laten weten.
  • Jarenlang kozen ouders hun geboortekaartje bij de drukker uit enkelevaste standaardkaarten.
  • Het duurde heel wat jaren voor grafisch ontwerpers unieke,persoonlijke geboortekaartjes begonnen te maken. Pas sinds enkele jaren stellen meer en meer ouders hun geboortekaartje zelf samen. Via het internet kan dat zonder probleem.

De virtuele geboortekaart

Meer en meer trotse ouders delen vrij snel na de geboorte een foto van hun pasgeboren spruit via social media. 77 % zet een foto op Facebook, 46 % op Instagram. Volgens een Nederlands onderzoek gebeurt dat meestal zelfs binnen het uur na de geboorte.

Waarom doen ouders dat? Omdat social media een erg gemakkelijke  en snelle manier zijn om je kleintje te laten zien aan familie en vrienden die niet meteen kunnen langskomen. En natuurlijk ook omdat je als prille mama of papa zo ongelooflijk trots bent op dat baby’tje, dat je het van de (virtuele) daken wil schreeuwen. 

Ontwerp zelf je kaartje met CardDreams

Liever geen voorgedrukt kaartje? Op www.carddreams.be kan je zelf je geboortekaartje ontwerpen. Je vindt er een ruim aanbod aan basiskaartjes die je met een heleboel tools kan bewerken. Je tekst in een lettertype naar keuze, met een foto van je kleintje erbij? Dat kan! 

Eens iets anders!

Wil je de komst van zoon of dochter op een andere manier aankondigen dan met een geboortekaartje? Wij vonden 2 erg originele alternatieven:

  • Heb je heel wat te vertellen over de geboorte van je baby? Meer dan er op een kaartje past? Kies dan voor een geboortekrant! Blik bijvoorbeeld terug op de maanden van de zwangerschap en toon het resultaat van de eerste echografie. De eerste foto van je baby mag natuurlijk niet ontbreken. Misschien kan je ook vertellen waarom je net voor die naam hebt gekozen? Over je kleine spruit raak je nooit uitgepraat!
  • Wat dacht je van een heuse reclamespot om de geboorte van je baby aan te kondigen? Een foto zegt veel, maar met een filmpje komt je verhaal helemaal tot leven. Deel dat onbeschrijflijke mama- of papagevoel in een kort filmpje en laat het via social media los op de rest van de wereld. Of je kan het natuurlijk ook gewoon mailen naar vrienden en familie. Vooral in Nederland zijn er al enkele bedrijfjes die je daarmee helpen. 

Op ons Pinterest-bord stellen we de mooiste geboortekaartjes van creatieve ouders tentoon. Heb je ook een prachtig kunstwerkje dat je graag wil delen? Stuur het dan zeker door via http://qlic.it/116252.