Het goede slaapzakje, een goede nacht!

Een (inbaker-)slaapzakje vormt als het ware een cocon voor je baby. Hij voelt er zich veilig en blijft de hele nacht warm, zoals in de buik. Hij slaapt de hele nacht rustig in zijn bedje. Maar hoe vind je het juiste slaapzakje? Volg onze tips!

Een veilig slaapzakje

Hou bij het kiezen van een babyslaapzakje rekening met deze criteria:

  • de maat
  • het materiaal
  • de warmtecirculatie

Daarnaast heeft een goed slaapzakje ook :

  • een ritssluiting die naar beneden loopt of drukknopen aan de onderkant.
  • een lipje dat de hals beschermt.
  • katoenen stiksels (want in nylondraad kunnen kleine vingertjes en teentjes gekneld raken).

De juiste maat kiezen

Om te vermijden dat je baby helemaal verdwijnt in zijn slaapzakje, mag er bij de hals- en armopeningen niet te veel ruimte zitten. Onderaan moet er dan weer voldoende ruimte zijn zodat hij met zijn beentjes kan trappelen. 

Om de juiste maat te bepalen, meet je je kindje van de schouders tot de voetjes. Tel daar 15 à 20 cm (voor beweegruimte) bij en je hebt de juiste maat.

Kies het juiste materiaal

Veel slaapzakjes voldoen aan de Oeko-Tex-norm. Dat garandeert dat het materiaal geen schadelijke stoffen bevat die een risico vormen voor de gezondheid. Zoek de vermelding “Vertrouwen in Textiel – getest op schadelijke stoffen volgens de OEKO-TEX® Standard 100”.

De ideale temperatuur

Als de kamertemperatuur hoger is dan 19 °C, dan gebruik je beter een zomerslaapzakje. Is het kouder dan 19 °C, kies dan voor een winterslaapzakje.

Hoe goed een stof isoleert kan je zien aan de TOG-waarde. Hoe hoger die waarde, hoe hoger de warmte- en isolatiegraad van het product. Die TOG-waarde vind je op de meer recente slaapzakjes. Daardoor kan je heel makkelijk de laagjes optellen waarin je baby gaat slapen, en dat vergelijken met de kamertemperatuur.

Tabel van TOG-waarden versus kamertemperatuur

3,0: kamertemperatuur van 13-16 °C

2,5: kamertemperatuur van 16-18 °C

2,0: kamertemperatuur van 18-20 °C

1,5: kamertemperatuur van 20-22 °C

1,0: kamertemperatuur van 22-24 °C

0,5: kamertemperatuur van 24-27 °C

Bijvoorbeeld: een body met TOG-waarde 0,5 met een slaapzakje met TOG-waarde 2,0? Dan mag de kamertemperatuur niet hoger zijn dan 18 °C.

Let op: als je baby te warm heeft, dan kan dat voor warmtestuwing zorgen. Controleer daarom voor het slapengaan zijn temperatuur door even aan zijn nekje te voelen. Als dat klam aanvoelt, dan heeft hij te warm.

4 seizoenen, 1 oplossing

Het vierseizoensslaapzakje is een verstelbaar slaapzakje. Bij het ontwerp van dit model lag de focus op zowel warmte als veiligheid. En omdat het verstelbaar is en gemaakt van extra zacht materiaal, vergemakkelijkt dit slaapzakje de overgang van ingebakerd slapen naar gewoon slapen.

Puckababy brengt redding

Puckababy werd opgericht in 2007 nadat oprichter Sandra Bottram-de Louwere het verhaal hoorde van een wanhopige moeder. Haar baby, Puck, sliep nauwelijks en huilde vaak. Sandra bedacht toen de Puckababy, een ruim, modern en efficiënt inbakerslaapzakje. Puckababy biedt vandaag een ruime keuze aan producten om kinderen van pasgeboren tot ongeveer 3 jaar te helpen slapen.

Warm ingeduffeld van 0 tot 6 maanden dankzij de inbakerdoeken in onze webshop.

In samenwerking met: Puckababy 

Alle Puckababy® ontwerpen bieden extra geborgenheid. Baby’s herkennen die vertrouwde warmte en geborgenheid. Dit stelt ze gerust en maakt dat ze gemakkelijk en goed slapen.