Het juiste beddengoed kiezen

Een baby slaapt gemiddeld tussen 18 en 20 uur per dag. Het is dus van cruciaal belang dat je baby zich goed voelt in z’n bedje. Net zoals andere factoren is beddengoed zeer belangrijk om een goede nachtrust te garanderen. Daarom helpt Dreambaby je om de beste keuze te maken voor je kleine spruit.

Lakens of slaapzak ?

Sinds enkele jaren is het gebruik van een slaapzak sterk gestegen bij jonge ouders. Het grootste voordeel van een slaapzak: eenmaal je baby erin zit, kan hij er zelf niet uit. Door een slaapzak te gebruiken heeft je baby het ’s nachts ook steeds lekker warm. Een extra voordeel is dat je baby na een tijdje zelf de link legt tussen slapen en een slaapzakje, ideaal als hij op verplaatsing slaapt.

Bij het kiezen van een slaapzak zie je vaak de benaming TOG-waarde. Deze waarde geeft de warmte- en isolatiewaarde van een slaapzak weer. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de slaapzak.  Bijvoorbeeld : een slaapzak met een TOG-waarde van 0,5 is ideaal voor in de zomer. Een slaapzak met een TOG-waarde van 2 is beter voor in de winter.

Als je kiest voor de klassieke lakens en dekens, kan je makkelijk lagen toevoegen of verwijderen zodat je kleintje het niet te warm of te koud heeft. Bovendien heeft je baby meer bewegingsvrijheid in deze combinatie.

De juiste maat

De juiste maat van slaapzak of lakens is zeer belangrijk voor de veiligheid van je baby. Een slaapzak die aangepast is aan het lichaam van je baby, vooral aan z’n hals, voorkomt dat je baby naar beneden zakt. Zo blijft z’n gezichtje steeds vrij en kan hij goed ademen.

Een hoeslaken, rekbaar of niet, moet ook compatibel zijn met de maat van je matras, zo vermijd je dat het ’s nachts zou loskomen.

Aangepast materiaal

Het materiaal van het beddengoed is ook van groot belang. Katoen wordt vaak aangeraden voor z’n gebruiksgemak en kwaliteit, maar er zijn nog andere materialen die ideaal zijn voor je kleine spruit.

Tetra, gemaakt op basis van katoen, is een erg lichte, zachte stof en is temperatuur regulerend. Hierdoor voelt het lekker fris aan in de zomer en aangenaam warm in de winter. Bovendien is tetra sterk absorberend en droogt het zeer snel. Wanneer je kleintje transpireert in de zomer, zal een tetrahoeslaken veel sneller droger. Het gebruik van tetrahoeslakens is aangeraden in combinatie met ademende matrassen, aangezien de stof luchtdoorlatend is.

Heeft je kindje vaak last van huiduitslag? Opteer dan voor katoen of biologische bamboe, deze zijn meer hypoallergeen.

Fleece is vooral aangeraden in de winter. Let hierbij altijd op dat je kleintje het niet te warm heeft.