Het juiste beddengoed voor je baby: wat heb je nodig?

Een baby slaapt gemiddeld tussen 18 en 20 uur per dag. Het is dus heel belangrijk dat je kindje zich goed voelt in zijn bedje. Het juiste beddengoed helpt daarbij en zorgt voor een veilige nachtrust. Kies je voor lakens in het babybed of is een slaapzak toch beter? Wanneer is het veilig om een hoofdkussen en dekbed te gebruiken? We zetten alles voor je op een rijtje.

Lakens of slaapzak?

Lakens, dekens en slaapzakken zijn allemaal veilig te gebruiken. Toch verkiezen veel ouders een slaapzak voor hun baby, omdat het veilig en geborgen aanvoelt voor je kleintje en heel wat voordelen biedt. Afhankelijk van hoe vaak je wast, raden we aan om 2 à 3 slaapzakken per maat en per seizoen in huis te halen. Zo heb je telkens een andere slaapzak wanneer er eentje vuil is.

Elke slaapzak heeft een TOG-waarde. De TOG-waarde geeft de warmte- en isolatiewaarde van de slaapzak weer. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de slaapzak. Bijvoorbeeld: een slaapzak met een TOG-waarde van 0.5 is ideaal voor in de zomer. Een slaapzak met een TOG-waarde van 2 is beter voor in de winter. Niet zeker hoe je je baby ’s nachts kleedt? Dit schema vormt een handige leidraad.

Naar alle slaapzakken

Als je kiest voor de klassieke lakens en dekens in het babybed, is het belangrijk dat je het bedje correct opmaakt.

Babybed opmaken: 5 tips
  1. Leg je baby met zijn voetjes tegen het voeteneinde van het bed. Maak het bedje strak op zodat je baby niet onder het deken kan glijden.
  2. Kies de juiste maat, aangepast aan de afmetingen van de wieg of het bedje. Een hoeslaken moet ook compatibel zijn met de maat van je matras, zo vermijd je dat het ’s nachts zou loskomen. Ook de matras moet perfect in de wieg of het babybedje passen. Zo voorkom je gevaarlijke gleuven tussen de matras en het kader.
  3. Zorg dat je baby het niet te warm krijgt. Je kan makkelijk lagen toevoegen of verwijderen, afhankelijk van de kamertemperatuur en de kleding die je baby draagt.
  4. Gebruik een hydrofiele doek of tetradoek om je baby’s kwijl, spuug en zweet op te vangen. Zo hoef je het bedje niet dagelijks te verschonen. Plaats de tetradoek op het hoeslaken ter hoogte van je baby’s hoofdje, maak strak op en verwissel dagelijks.
  5. Vermijd knuffels in bed tot je baby 1 jaar oud is. Tijdens de slaap kan je baby namelijk met zijn hoofdje tegen de knuffel rollen, wat de ademhaling kan belemmeren.
Ontdek onze collecties

Vanaf wanneer zijn een kussen en dekbed veilig voor je baby?

Dekbed

Vanaf 2 jaar is een dekbed veilig voor je kindje. Omdat een dekbed vrij warm is en los in bed ligt, wordt het afgeraden om het voor die leeftijd te gebruiken. Heb je een erg beweeglijke baby? Dan kan je trouwens nog steeds een slaapzak gebruiken (slaapzakken bestaan tot maat 110 cm).

Tips bij het kiezen van een kinderdekbed:
  • Stem het formaat van het dekbed af op het formaat van het bedje. Slaapt je kindje in een peuterbedje? Koop dan een dekbed in dat formaat en gebruik geen dekbed voor een eenpersoonsbed.
  • Plooi het dekbed niet dubbel, want dan kan je kindje het te warm krijgen.

In ons assortiment vind je dekbedden met synthetische en katoenen vulling. Beide materialen hebben hun eigen kwaliteiten en voordelen:

Synthetische vulling

Wasbaar op hoge temperaturen: ideaal bij allergieën.

Luchtige vulling, voelt iets lichter aan.

Katoenen vulling

Optimale vochtregulatie: handig als je kindje het snel te warm krijgt.

Wassen op lagere temperaturen.

Stevige vulling, voelt iets zwaarder.

Welk dekbed in de winter en zomer?

Je kan een peuterdekbed in principe het hele jaar door gebruiken. Als je baby het snel warm heeft of als de kamertemperatuur sterk stijgt bij warm weer, kan je in de zomer overschakelen naar een zomerdekbed. Heeft je kindje het snel koud, dan is een 4 seizoenendekbed ideaal. Zo’n dekbed bestaat uit 2 dekbedden die je makkelijk aan elkaar vastmaakt met drukknopen. Het ene deel is lichter en ideaal voor de zomer, het andere deel is dikker voor de winter.

Wanneer is een kussen veilig voor je kindje?

Vanaf 2 jaar kan je kind op een hoofdkussen slapen. Je kan het vanaf dan dus veilig gebruiken, maar het is niet per se nodig. Sommige kindjes vinden het leuk om een kussen te hebben, anderen slapen liever zonder. Je kan dus zeker nog even wachten als je peuter er niet naar vraagt. Ergonomische kussens die speciaal ontwikkeld werden voor pasgeboren baby’s zijn wel veilig te gebruiken vanaf de geboorte.

Naar alle dekbedden en kussens

Ook interessant

TOG-waarde: hoe warm kleed je je baby 's nachts?

Lees artikel

Hoe kies ik de juiste slaapzak voor mijn baby?

Lees artikel