Het juiste boek voor de juiste leeftijd

Nog één verhaaltje … ééntje maar … Geniet jouw kindje ook zo van voorlezen? Kinderen leren bovendien een hoop van dit heerlijk rustige moment samen. Hier kom je te weten hoe je de juiste boekjes kiest volgens de leeftijd van je kind.

Vanaf 3 maanden : luisteren, kijken en knisperen

Met grappige stemmetjes vestig je de aandacht van je kindje op de kleurrijke tekeningen in een prentenboek. Baby’tjes herkennen eenvoudige figuren in felle kleuren en jouw stem zal voor de nodige betovering zorgen. Het gehoor is namelijk het eerste zintuig dat zich voor de geboorte al sterk heeft ontwikkeld. Gebruik een enthousiaste intonatie en herhaal geluiden en gebaren tot je kleintje zin krijgt om zelf te brabbelen en kleine ‘gesprekjes’ met jou te voeren . 

Extra voorleestips:

  • Spannend! Met de verrassende geluidjes van knisperboekjes vang je zeker de aandacht van je baby.
  • Je kleintje ontdekt de wereld door alles met de handen te grijpen. Met voelboekjes in verschillende materialen en texturen prikkel je de zintuiglijke waarneming.
  • Dankzij geluidenboekjes en muzikale boekjes ontdekt je uk een nieuwe wereld vol klanken.
  • De fijne motoriek van je baby kan je stimuleren met een schuifboekje. Plaatjes verschuiven zorgt vast voor een schaterlach.

Tot 18 maanden : de eerste woordjes

Wanneer je kindje 1 jaar is, volgen de eerste woordjes. Misschien niet perfect uitgesproken, maar jullie begrijpen elkaar helemaal. In deze brabbelfase helpen boekjes om een ‘gesprek’ aan te knopen. Je baby herkent al een hoop zaken, zoals fruit, dieren en speelgoed, en kan ze ook benoemen. Prentenboekjes zijn ideaal om nieuwigheden te ontdekken. Maar ook boekjes met een verhaal zijn een aanrader. Hij zal met spanning volgen, zeker als de thema’s herkenbaar zijn, zoals uitstapjes naar de zoo, de seizoenen en flink eten … 

Onze tips:

  • Een verhaaltje voorlezen is een heerlijk (rustgevend!) onderdeel van het avondritueel.
  • Wil je kleintje steeds hetzelfde boekje lezen? Super! Door de herhaling leren kindjes meer woorden beter kennen.  

Tot 24 maanden : de wereld ontdekken

Je peuter drukt zich duidelijker uit en gebruikt minizinnetjes van 2 woorden. Door dierengeluiden na te bootsen en ‘Rara, wie is dit?’ te spelen aan de hand van tekeningen in boeken stimuleer je de leergierigheid. Hoe moeilijk of makkelijk een boek nu mag zijn, is voor elke peuter anders. Maar een ding is zeker: verhalen volgen lukt sneller en beter als je jouw kindje vaker voorleest. Een goed peuterboek heeft in ieder geval een duidelijke en korte verhaallijn met een passend thema voor de leeftijd, én illustraties die de tekst tot leven brengen.

Tot 36 maanden : grappige prentenboeken

Je kind vormt nu zinnen van 5 woorden. Ook anderen begrijpen je peuter beter. Boekjes over beroepen en hobby’s, met bijvoorbeeld dierenartsen en brandweermannen in de hoofdrol, zorgen voor een lawine aan nieuwsgierige vragen. Vanaf 2,5 jaar is je kindje ook klaar voor doe-boekjes: korte opdrachtjes om te tellen of kleuren aan te wijzen, zijn een mooie aanloop naar school! Hoe groter je kindje, hoe langer het ook de verhaallijn kan volgen van een sprookje of een fantasieverhaalRijm- en liedjesboeken zijn sowieso een succes. Verder zijn ook deze ingrediënten een aanrader: spanning, dieren, fantasiefiguren zoals heksjes en vooral heel veel humor!

In onze webshop vind je alle boekjes terug per leeftijdscategorie. Handig om de ideale bib voor jouw baby samen te stellen!