Het negende verhaal op de blog van Yasmin: maar het zijn zo’n snoepjes …

Als jonge ouder is het erg leuk om te lezen hoe het eraan toegaat in het dagelijkse leven van een blogster die in hetzelfde schuitje zit als jij. Yasmin (33), mama van Miro (2 jaar) en Lola (4 jaar), houdt ervan met haar kindjes op denkbeeldige draken te jagen en ze dagdroomt van een ononderbroken nachtrust. In het negende verhaal op haar blog wil ze de snoepjes waarmee winkeliers de harten van hun kleinste klanten veroveren liefst omtoveren in een portie vers fruit ...

Euh … ik moet nog een snoepje

Vastberaden staat Miro met zijn step en uitgestoken handjes aan de kassa, terwijl ik een lading fruit afreken. Ik glimlach beschaamd naar de groenteboer en werp mijn overassertieve kleuter een gefronste wenkbrauw toe. “Pardon, Miro?” Het kwaad is al geschied. De verkoper wuift mijn gêne weg en graait meteen naar de lolly’s op de toonbank. Nog voor ik nee kan schudden, stopt Miro voldaan grijnzend twee stuks in z’n broekzak. Hij weet mijn opvoedkundige skills nog enigszins eer aan te doen door “Dank u!” te roepen voor hij op zijn step de winkel uit sjeest.

Zoete klantenbinding

Op weg naar huis probeer ik hem uit te leggen dat snoepjes niet altijd part of the deal zijn als we gaan winkelen. Het zal hem worst wezen. Thuis aangekomen is hij wel zo lief de buit te delen met zijn grote zus. Ergens kan ik het mijn kleine zoetekauw nauwelijks kwalijk nemen dat hij zo ongegeneerd om snoepgoed bedelt bij de kruidenier. Het is nu eenmaal zo dat Lola en Miro in bijna elke winkel – vaak ongevraagd – iets lekkers krijgen toegestopt. In de frituur, bij de bakker, zelfs in de schoenenwinkel doen ze enthousiast aan kleine-klanten-binding met zoetigheid.

Tandbederf op kleuterhoogte

Ook in de supermarkt zorgt het rek vol tandbederf – strategisch opgesteld naast de kassa – wekelijks voor discussie. Dat het ons, ouders, heel wat gezeur zou besparen als ze de snoepjes iets minder in het zicht zouden plaatsen, kaartte ik al eens aan bij de kassier. De puber in kwestie haalde zijn schouders op en bood mijn misnoegde tweetal dan maar een snoepje aan. Wilde weldoener spelen na een weigering van mama, da’s natuurlijk dubbel scoren.

Gezonde middenweg

Pas op: helemaal niks mis met een snoepje nu en dan. Suiker is bij ons thuis absoluut geen taboe, maar net zo min dagelijkse kost of gewoonte. Helaas is het voor Miro dus wél een gewoonte geworden om bij elk winkelbezoek om een kleverige traktatie te bedelen ... als hij die al niet spontaan aangeboden krijgt.

Oproep aan alle winkeliers

Lieve winkeliers, ik weet dat jullie het goed bedoelen. Ik weet ook dat mijn kindjes buitengewoon schattig zijn. Echte snoepjes, zelfs. Maar guess what? Met een stukje fruit maken jullie Lola en Miro net zo gelukkig. En hun mama nog veel gelukkiger. Dus kunnen we afspreken dat jullie hen bij mijn volgende bezoek gewoon een aardbei of olijf toestoppen? In naam van hun melktandjes: alvast bedankt!

Lekker gesnoept? Dan hoor je ook je tandjes goed te poetsen! Dankzij deze mondverzorgingsproducten blijven gaatjes weg.