Het slaapritueel: getest en goedgekeurd

Al van jongs af aan gaan de meeste baby’s vlotter naar bed met een vast slaapritueel. Maar welke gewoontes passen bij je kindje? Want de routine verandert vaak als je kleintje ouder wordt. Onze mama’s delen graag hun beste tips. Probeer gerust uit wat werkt voor jou.

Elise: nog even tv kijken

“Mijn dochter van 18 maanden mag elke avond na haar flesje – altijd op hetzelfde

tijdstip – naar twee afleveringen van Bumba kijken. Daarna zeg ik ‘Elena’tje dodo doen?’ en ze neemt prompt haar tut en popje om te gaan slapen.”

Wendy : boekje en muziekje

“Flesje om 20.30 u. Daarna is het knuffeltijd met een boekje in de zetel. We sluiten af met een muziekje. Ze valt in slaap terwijl ze naar de bewegende sterretjes op het plafond kijkt.”

Gaelle: een babbeltje doen

“We lazen ons zoontje altijd een verhaaltje voor, maar hij vroeg altijd om nog één. Nu hebben we dit afgeschaft en praten we gewoon nog wat bij in bed en maken we plannen voor morgen. Vijf minuutjes maar. En dan is het knuffel en slapen.”

Aurélie: naar de auto’s kijken

“Mijn dochter ging pas slapen nadat we eerst vijf minuutjes naar passerende auto’s hadden gekeken. Nu maken we er een spelletje van: zien we een rode auto? Hop, naar bed, een verhaaltje en slapen.”

Stephanie: 2 kindjes, 2 rituelen

“De oudste trekt beneden z’n pyjama aan, puzzelt nog even en krijgt dan boven een verhaaltje en een muziekje. De jongste zwaait eerst nog uitgebreid naar iedereen. Boven zingt mama nog een liedje en dan slaapt ze.”

Silke: kort en krachtig

“Knuffel, kusje, handje, high five, licht uit en gedaan.”

Slaaprituelen in de wereld

  • Mongolië: ouders wikkelen baby’s in bont in tegen de koude en om insecten te weren hangen ze het wiegje op in de joert.
  • Guatemala: is baby onrustig? Dan zet mama of papa een popje op het hoofdkussen en fluistert zachtjes dat het al het slechte zal verdrijven. Ook in Indië gooien papa’s rijst en beschermende kruiden tegen kwade dromen en in de VS hangen ze een ‘dromenvanger’ in de vorm van een spinnenweb boven het bedje. Bijgeloof of niet? Bij zulke slaaprituelen zijn het vooral jouw zachte stem en lieve woordjes die baby zullen kalmeren.
  • China: soms plaatsen de ouders peddels onder het wiegje om het deinen van de zee te simuleren.
  • Afrika: in plaats van baby te wiegen geven mama’s hem vaak een zachte klopmassage om in slaap te vallen.

Nachtlampjes, muziekmobielen, zachte slaapknuffels en meer: alles voor vlotte babyslaapjes vind je in de assortimenten ‘Lampjes, Projectors en Wekkers’, ‘Mobielen’ en ‘Slaaphulpjes’ in onze webshop.