Hoe klein ook, bewegen is een must

Met je kindje zijn voeten spelen? Het mag. Want veel bewegen is belangrijk, al van jongs af aan. Het stimuleert de gezondheid, de groei en de ontwikkeling van je kleintje. Daarom lanceert Kind & Gezin haar nieuwe bewegingscampagne. Want bewegende baby’s hebben een stapje voor!

Hoeveel zit je kindje stil?

“Onze kleintjes bewegen te weinig”, zegt Isabel Hellin. Zij is vroedvrouw en regioverpleegkundige bij Kind & Gezin.

Isabel Hellin: “Kinderen tussen 0 en 3 jaar zitten binnenshuis maar liefst 60 procent van de tijd neer. In de auto, aan tafel, in het wipstoeltje, voor de televisie … Je kind verhuist van stoeltje naar stoeltje en zonder dat je het beseft, beweegt het weinig of niet. En dat laat zich voelen. 18 procent van de kinderen jonger dan 2 jaar weegt te zwaar (cijfers 2008). Vandaar ook dat televisiekijken en beeldschermgebruik wordt afgeraden voor peuters van die leeftijd.”

Een actief begin is een goed begin

Isabel Hellin: “Kinderen die van kleins af veel bewegen, hebben daar alleen maar baat bij. Zo hebben ze minder kans op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type II. Ook zijn ze mentaal weerbaarder en beweging stimuleert de groei, de ontwikkeling en het evenwichtsgevoel. Kortom, een actief kind is een gezond kind, nu én ook later. En bewegen is gewoon ook heel erg leuk! Kinderen hoeven echt niet stil te zitten om braaf en flink te zijn.” 

Bewegen: zo eenvoudig is het

Leer je kindje de goede gewoonte om niet lang stil te zitten en breng in zijn dagelijkse activiteiten zo veel mogelijk beweging. Je hoeft er geen grote inspanningen voor te doen. Tijdens het opstaan, het tandenpoetsen, op het verzorgingskussen, op schoot, aan tafel … Bewegen kan altijd en overal! De mogelijkheden zijn oneindig. Door zelf actief te zijn en samen met je kindje te spelen, geef je alvast het goede voorbeeld.

Meer info over de campagne ‘Bewegende baby’s hebben een stapje voor’:www.kindengezin.be.