Hoe kom je de postnatale relatiedip te boven?

Het grootste cadeau dat je je kind kan geven is dat jullie ook samen gelukkig zijn. Partners die in spanning leven zijn minder emotioneel beschikbaar voor zoon- of dochterlief. Naast het schilderen van de kinderkamer en een doos verse luiers kopen, is er dus ook werk aan jullie relatie.

  • Word bewust van je frustraties over je relatie, over de dingen die anders zijn geworden, over je werkelijke gevoelens en behoeften. Waarom raakt iets je zo hard, waarom word je boos? Neem het risico dit eerlijk te vertellen aan je partner. 
  • Jullie hebben samen naar de baby uitgekeken, een naam gekozen, de kinderkamer ingericht. Dus kunnen jullie na de bevalling ook onderhandelen over wie wat doet in het huishouden en op welke momenten jullie tijd maken voor jezelf en voor elkaar. Het is beter om dat in je agenda te voorzien dan het te negeren. Een goede taakverdeling zorgt ervoor dat elk van jullie op tijd op adem kan komen.
  • Laat voelen dat je nog steeds van je partner houdt. Zeg dat ook luidop. Zet desnoods in je agenda dat je geregeld een cadeautje moet kopen. Niet om de ruzie van gisteren goed te maken maar ook als er geen aanleiding is.
  • Blijf nieuwsgierig naar de ander en stel vragen die je partner niet zomaar kan beantwoorden met een simpele ja of neen. Verzamel informatie over wat je partner zoal bezighoudt.
  • Door alle drukte omtrent de baby dreigt alles wat jullie daarbuiten doen vanzelfsprekend te worden. Door het tekort aan slaap en ontspanning krijg je beiden een korter lontje. Aandacht blijven hebben om complimentjes te geven is daarom essentieel. Ga desnoods elke avond op zoek naar kleine dingen waarvan je vind dat je partner ze uitstekend gedaan heeft.
  • Zeker nu er een nieuwe baby is om te leren kennen, ga je er te snel vanuit dat je elkaar al helemaal kent. En ga je er even gauw vanuit dat het logisch is dat hij weet wat je van hem of haar verlangt. Blijf daarom uitspreken wat je verlangt, graag hebt, waarvan je droomt,… 
  • Het is normaal dat je in een seks- en romantiekdip terechtkomt na de bevalling. Alle tijd en energie kruipt immers in de kleine uk en vaak spelen ook hormonen en de veranderingen in het lichaam van de jonge moeder een rol. Spreek af dat strelen en masseren of knuffelen niet tot seks moeten leiden. Dit zal de behoefte om opnieuw seksueel actief te worden vergroten.