Hoe voed ik mijn tweeling op tot individuen?

De hechte band tussen een tweeling is uniek. En de neiging is groot om ze altijd als duo te zien. Toch staan ook zij als aparte mensjes in het leven. Met deze tips zorg je ervoor dat je kindjes hun eigen persoonlijkheid ontwikkelen.

Namen noemen

Gebruik de namen van je kleintjes, en noem ze niet ‘de tweeling’. Kies voor namen met verschillende klanken en die beginnen met een andere letter. Zo zijn de initialen niet hetzelfde.

Ieder zijn stijl

Leer jezelf en anderen om je kindjes te zien als twee personen. Probeer ze elke dag verschillend te kleden en zoek naar een stijl die bij hen past. Ook wat speelgoed betreft, heeft ieder best zijn eigen spulletjes.

Verdeel je aandacht

Elk kindje heeft graag aandacht. Streef ernaar dat je tweelingkindjes elk evenveel aan bod komen. Las ook momenten in dat één kindje de volledige aandacht krijgt. Bijvoorbeeld door een spelletje te spelen of een liedje te zingen. Dat is ook belangrijk voor de taalontwikkeling.

Kijk ook naar verschillen

Uiterlijk, schoolresultaten, hobby’s … Probeer je tweelingkindjes niet constant te vergelijken. Help hen ontdekken waar hun eigen talenten liggen en geef complimentjes voor dingen die ze afzonderlijk goed doen. Wanneer je een tweeling behandelt als individuen, zijn ze ook minder snel jaloers. Ze beschouwen elkaar dan veel minder als concurrenten.

Niet samen in de klas

Gaat je tweeling naar dezelfde school? Laat ze dan kiezen om niet bij elkaar in de klas te zitten. Zo leren ze hun eigen vriendjes kennen en worden ze minder vergeleken. Laat ze af en toe ook apart logeren bij bijvoorbeeld oma en opa. Dat vinden ze fijn en ook voor jezelf is het leuk. Want zo heb je al je aandacht vrij voor je andere kindje.

Help je kindjes loskomen van elkaar

Vaak heeft een tweeling wat meer tijd nodig om op eigen benen te staan. Want ze moeten niet alleen loskomen van mama, maar ook van elkaar. Moedig je kindjes zachtjes aan om zelf keuzes te maken. Maar forceren heeft geen zin. Vooral als je tweeling een hechte band heeft, kan het best een tijd duren vooraleer ze hun eigen weg zullen gaan.