WELZIJN

Zo was je je baby van kop tot teen

Je komt thuis met je pasgeboren baby en je moet hem nu helemaal zelf een badje geven, zonder hulp van de verpleegsters… Weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Wij zetten alle stappen nog even voor je op een rijtje.

Beste moment voor het badje

Ideaal is ofwel een uur voor etenstijd, als je baby nog niet te hongerig is, ofwel 30 minuten tot 1 uur na de voeding. Te snel na de maaltijd bestaat de kans dat je kleintje overgeeft. Liever ’s ochtends of ’s avonds, dat kies je zelf. Een baby is wel extra moe na het baden. Dus als je kleintje moeilijk inslaapt, geef je best een avondbadje.

Hoe vaak mag je kindje in bad, gebruik je zeep en wat de oogjes, oren en tandverzorging? Dat lees je hier

Stappenplan voor een perfect badje

Stap 1: de voorbereiding

 • Leg alles op voorhand klaar: badthermometer, milde babyzeep, luiercrème, handdoek of tetradoek, badcape, kompressen voor de oogjes, een katoenen doekje voor de oren, kam/borstel…
 • Ben je nog onzeker? Zorg dan dat je partner of de vroedvrouw in de buurt zijn. Een badje geven, vergt wat organisatie en met twee lukt het beter dan alleen.
 • Verwarm de badkamer op voorhand. De ideale temperatuur van de badruimte is 22 à 23 graden, voor het water 36 à 37 graden. Let erop dat het water niet te warm is: wat voor ons goed aanvoelt, is te heet voor je kleintje. Meet de temperatuur met een badthermometer of test het door wat druppels te sprenkelen op de binnenkant van je elleboog of pols.

Stap 2: tijd voor het badje

 • Kleed je kindje uit op het verzorgingskussen en leg een handdoek over zijn buik en beentjes als hij niet meteen het water ingaat.
 • Was een jonge baby al met een zacht washandje voor hij in het water gaat. Eerst zijn gezicht zonder zeep, daarna de handen, armen en oksels. Draai je baby op zijn zij om de rug te wassen. Was de billetjes zonder de plooitjes en geslachtsorganen te wassen. Een oudere baby was je in het babybadje zelf.
 • Zet je baby voorzichtig in het bad terwijl je zijn hoofdje ondersteunt met je voorarm en je hem onder zijn oksels vasthoudt met je hand. Gebruik de andere hand om te spoelen met water. Let op dat je baby niet wegglijdt.
 • Was de haartjes voorzichtig met een zachte shampoo voor baby’s en spoel met een bekertje.
 • Na het spoelen kan je wat olie aan het badwater toevoegen. Zo droogt de huid van je baby minder snel uit.
 • Laat je baby enkele ogenblikken genieten van het badje als je ziet dat hij er zicht goed bij voelt. Niet te lang, want het water koelt snel af.

Stap 3: na het badje

 • Neem je baby uit het water en wikkel hem snel in een badcape of badhanddoek. Schrik niet wanneer je baby begint te huilen; de meeste baby’s vinden het niet fijn om uit het water te komen.
 • Droog eerst het hoofdje af. Daar verliest je kindje het meeste warmte. Droog zeker ook goed af achter de oortjes, onder de oksels en in de knieholtes.
  • Tip: een tetradoek is ideaal voor zelfs de kleinste huidplooitjes.
 • Is je kindje helemaal droog? Smeer hem dan in met babycrème of babyolie en werk af met een ontspannende massage. Niet zeker hoe je aan een babymassage moet beginnen? Ontdek het tijdens een boeiende workshop Babymassage. Van badthermometers, tetradoeken, badcapes, washandjes en handdoeken, tot verzorgende badolie en shampoo.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Zwitsal en Weleda.