Hoe was je je baby van kop tot teen

Je komt thuis met je pasgeboren baby en je moet hem nu helemaal zelf een badje geven, zonder hulp van de verpleegsters … Hier alvast enkele tips om je kleintje te wassen. Je zal zien, het zal snel een plezante boel worden.

Het beste moment voor het badje

Het ideale tijdstip om je baby te wassen is een uur voor etenstijd, als hij nog niet te hongerig is. Te snel na de maaltijd bestaat de kans dat je kleintje overgeeft. Eenmaal je kindje wat groter is, kan badtijd een aangenaam ritueel worden voor het slapengaan.

Alles binnen handbereik

Een geslaagd badje vraagt om een goeie voorbereiding. Leg daarom alles op voorhand klaar:

 • een medische thermometer om de temperatuur van je baby te meten
 • een badthermometer om de watertemperatuur te meten
 • een wasgel zonder zeep en een zachte shampoo
 • lotion of olie voor baby’s en een billenzalf
 • een grote handdoek of een badcape
 • kompressen om de ogen te wassen en een katoenen doekje voor de oren
 • een zacht washandje en tetradoeken om af te drogen
 • een kam of een borstel

De baby zijn badje geven

Zolang de navelstreng  nog niet afgevallen is (dat gebeurt pas 10 dagen tot 3 weken na de geboorte), kan je je baby wassen op een verzorgingstafel, zonder een bad te gebruiken. Voor het eerste badje kan je ook altijd hulp vragen aan je partner.

Hoe moet het?

 • Verwarm de badkamer op voorhand
 • Laat het badje vollopen met water van maximum 37 graden. Controleer altijd de temperatuur van het badwater. Dat mag niet te warm of niet te koud zijn. Voeg een beetje olie toe.
 • Leg je baby op een badhanddoek en was hem met een washandje: eerst zijn gezicht zonder zeep, daarna zeep je de handen, armen en oksels in. Draai de baby op een zij om de rug te wassen. Was de billetjes, zonder de plooitjes en geslachtsorganen te wassen.
 • Zet je baby voorzichtig in het bad terwijl je zijn hoofdje ondersteunt met je voorarm en je hem onder zijn oksels vasthoudt met je hand. Gebruik de andere hand om te spoelen met water.
 • Was de haren voorzichtig met een zachte shampoo voor baby’s en spoel met een bekertje.
 • Laat je baby enkele ogenblikken genieten van het badje als je ziet dat hij er zicht goed bij voelt. Niet te lang, want het water koelt snel af.
 • Leg je baby op een handdoek of wikkel hem in een badcape. Droog hem zachtjes af en check even of heel zijn lichaam proper en droog is: in de knieholtes, de lies, nekplooitjes, achter de oren, tussen vingers en tenen, …
 • Breng eventueel hydraterende lotion aan.

En dan nog een trucje van Marthe, mama van Jeff (6 maanden): “om mijn zoon na het bad af te drogen, gebruik ik tetradoeken. Ze zijn zachter en fijner, absorberen meer en je geraakt er makkelijker mee in alle plooitjes en tussen de tenen.

Een badkamer en water op de juiste temperatuur? Kies een thermometer in onze webshop .

Verzorging van ogen en oren

Je kan de ogen van je kindje reinigen met een kompres die bevochtigd is met een zoutoplossing (fysiologisch serum). Reinig van de zijkant van het oog naar de neus toe en gebruik een nieuw kompres voor elk oog. Veel vochtafscheiding wijst dikwijls op een verstopt traankanaal. Masseer lichtjes aan de binnenkant van het oogje. Dit opent het traankanaal en verwijdert het vuil.

Gebruik om de oren te reinigen geen wattenstaafje, maar een proper en vochtig doekje van katoen. Reinig de oorschelp, maar niet de gehoorgang. Oorsmeer heeft immers een zuiverende functie en verwijdert vuil uit de gehoorgangen. Het beschermt ook het trommelvlies.

En de tanden?

Je kan al beginnen met tandverzorging nog voor het eerste tandje doorbreekt. Sylvie, mama van Liv (10 maanden) gebruikt een vingertandenborstel. Deze schuif je over je wijsvinger en is makkelijker te gebruiken en minder angstaanjagend voor een baby.

Ontdek alles voor babybadjes in onze webshop 

In samenwerking met Zwitsal: 

Zwitsal biedt een hele range verzorgende producten aan die dermatologisch en klinisch getest zijn en volledig hypoallergeen. Met de herlancering van Zwitsal willen we de consument begeleiden van in het winkelpunt tot in de badkamer. Door de optimalisatie van de huidige verpakking, informeren we de consument op een speelse manier tot wat het product toe dient. Verder kan je als ouder nu ook op de achterkant van elke verpakking leuke tips & tricks lezen die het badmoment nog aangenamer maken voor jou en je kleintje.