Inbakeren: Het geheim van rustige nachten

Misschien heb je er al van gehoord? Een pasgeboren baby lijkt vredig te slapen, tot hij plots wild met z’n armpjes om zich heen zwaait. Alsof hij hard schrikt. Die reflex is heel normaal en verdwijnt een paar maanden na de geboorte. Maar je baby kan zichzelf daardoor wel vaak wakker maaien. Inbakeren kan een oplossing zijn om rustig te slapen.

Inbakeren tot 3 maanden

Vanaf een drietal weken na de geboorte, kan je je kindje inbakeren. De meeste baby’s hebben er baat bij tot de leeftijd van ongeveer drie maanden. Daarna lukt het hen meestal om zelf in slaap te vallen. Vóór je kleintje zes maanden is moet het inbakeren sowieso afgebouwd zijn. Want vanaf dan kan hij draaien van zijn rug naar zijn buik en dan is inbakeren niet meer veilig. Heb je vragen of twijfels over inbakeren? Vraag dan zeker advies aan een deskundige, zoals je vroedvrouw.

Een goede nachtrust

Bij inbakeren creëer je een geborgen cocon rond je baby, met de armpjes strakker naast het lichaam en genoeg bewegingsruimte voor de beentjes. Dat brengt hem terug naar een heel fijne periode … De knusse negen maanden in jouw buik. Geen wonder dat hij rust voelt en zich beter kan ontspannen. Hij kan ook niet meer zwaaien met zijn armpjes, zodat hij lekker door kan slapen. En wat met reflux en krampjes? Inbakeren neemt op zich die ongemakken niet weg. Maar een ontspannen baby zal wel beter de pijn van reflux of krampjes kunnen verdragen.

Gebruik een inbakerzak of -doek

Je kan inbakeren op twee eenvoudige manieren. Inbakercapes of -zakken werken gewoon met een ritssluiting. Bij sommige kan je zelf kiezen of je baby’s armen in of uit de zak blijven. Zo doen ze ook dienst als slaapzak. Bij inbakerdoeken maak je in drie stappen het wikkeldeken makkelijk en veilig vast met velcro. Inbakerdoeken zijn gemaakt van een ademende stof, zoals geweven katoen of bamboe. Als richtlijn geldt dat ze tellen als 1 laag kledij. Baseer je op de omgevingstemperatuur, maar kleed je kindje dus niet te warm onder de doek.