Autostoelen

           
Artikelen (  1 - 47 van 81 )
:

De aankoop van een autostoel is heel belangrijk voor de veiligheid van je kind. Maar hoe moet je een autostoel kiezen? Helemaal niet zo makkelijk als je er niks over weet! Onze deskundigen helpen jou graag op weg en geven hieronder een antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat zegt de Belgische wetgeving over autostoelen?

Een autostoel is een grote aankoop, maar hij is essentieel voor de veiligheid van je kindjes in de auto. Volgens de Belgische wetgeving moeten alle kindjes die kleiner zijn dan 1m35 (ongeveer 10/12 jaar oud) vervoerd worden in een “kinderbeveiligingssysteem”. Autostoelen moeten bovendien minstens beantwoorden aan de Europese norm (ECE R44). Ga dus goed na of de autostoel die je wil kopen (zeker tweedehands) over het label R44/04 (of 03) beschikt en dat het bevestigingssysteem voldoende recent is (kijk hiervoor naar het goedkeuringsnummer op het etiket dat met 03 of 04 zou moeten beginnen).

Wanneer/vanaf welke leeftijd is een autostoel verplicht?

Vanaf de geboorte tot je kindje 1m35 groot is (in tegenstelling tot 1m50 in andere landen zoals Duitsland, Luxemburg, Italië, Zwitserland en Nederland). Normaal zal je kindje dus tot z’n 10 à 12 jaar in een autostoel vervoerd moeten worden. Bij Dreambaby hebben we autostoelen voor elke leeftijd: gaande van 0 jaar, 3 jaar, 4 jaar tot zelfs 12 jaar!

Waar kan je een autostoel kopen?

Bij Dreambaby beschikken we over jarenlange expertise om je goed te kunnen begeleiden in de keuze van een autostoel, zowel in de winkel als in de webshop. In ons aanbod vind je de meest betrouwbare autostoelmerken in verschillende prijsklassen (Dreambee, Maxi-Cosi, Cybex, Chicco, Nania, Britax Römer, Kiddy, BeSafe, Doona+, Joolz, Nattou). Online worden onze producten minutieus beschreven en kan je telkens de handleiding terugvinden. Je vindt er ook een keuzehulp en een overzichtstabel van de autostoelgroepen.

Welke autostoel moet je kiezen voor je kind/baby?

Er is zoveel keuze, dus wat voor autostoel kan je best kopen? De keuze van een autostoel maak je op basis van de leeftijd of grootte van je kindje. Autostoelen worden daarom opgedeeld in verschillende groepen. Om te weten welke autostoel je wanneer kan gebruiken, kan je onze overzichtstabel raadplegen met de verschillen tussen een autostoel van groep 0+, groep 0+/1, groep 1, groep 2/3 en groep 1/2/3. Eens je de juiste groep bepaald hebt, kan je – in functie van je budget – rekening houden met volgende criteria:

Hoe vaak ga je de autostoel gebruiken? Dagelijks of slechts af en toe? Daarvan zal vast ook je budget afhangen. Meegroei-autostoelen (groep 1/2/3), bijvoorbeeld, zijn vooral geschikt voor sporadisch gebruik. Bovendien kan je op basis van het gebruik ook prioriteiten stellen: het comfort van het stoeltje is misschien essentieel voor dagelijks gebruik, maar minder belangrijk voor occasioneel gebruik.

Beantwoordt de autostoel aan de i-Size-norm? I-Size is een recente, Europese veiligheidsnorm die van kracht is sinds 2013. I-Size-autostoelen bieden dus een extra veiligheidsgarantie. Belangrijk om weten: de Europese wetgeving laat ook autostoelen toe die nog aan de oude norm R044/04 voldoen. I-size is op dit moment dus niet verplicht. Meer info over i-Size vind je hier.

Past de autostoel op je wandelwagen? Als je met kleine kindjes op weg bent, kan het handig zijn om je autostoel (groep 0+) op je wandelwagen te kunnen bevestigen. Ga daarom even na of het autostoeltje compatibel is met je wandelwagen. Weet in elk geval dat er trio-wandelwagens bestaan waarbij een autostoel al inbegrepen zit. Het merk Doona ontwikkelde ook een draagbare autostoel die je tot wandelwagen kan omvormen (heel handig in de luchthaven).

Is de autostoel draaibaar? Sommige autostoelen kunnen 90°, 180° of 360° pivoteren. Een draaibare autostoel is vooral handig om je kindje makkelijk in de auto te installeren zonder daar een pijnlijke rug aan over te houden. Bovendien kan je het stoeltje ook makkelijker met de rijrichting mee of tegen de rijrichting in draaien.

Kan je de afmetingen van de autostoel aanpassen? Sommige autostoelen groeien mee met je kindje. De hoofdsteun is dan ook verstelbaar. Soms kan je zelfs de rugsteun in de breedte en lengte verstellen. Het frappantste voorbeeld is de autostoelgroep 1/2/3 die je kan gebruiken voor kindjes van ongeveer 1 tot 12 jaar oud. Hou er wel rekening mee dat hoe minder een autostoel aangepast is aan een specifieke leeftijd of grootte, des te minder ook de kwaliteit van zijn bescherming zal zijn. Een meegroei-autostoel (groep 1/2/3) biedt dus een goede algemene bescherming, maar biedt minder veiligheid dan een autostoel die speciaal voor één groep gemaakt is. In de auto van oma en opa of meter en peter is een autostoel van groep 1/2/3 dus meer op z’n plaats dan in jouw auto waarmee je dagelijks de kindjes vervoert.

Is de autostoel comfortabel voor je kindje? Een autostoel is extra comfortabel als hij gevoerd is of uit traagschuim bestaat. Of als de hoofdsteun in de vorm van een V werd ontworpen. Een autostoel met verstelbare rugsteun maakt het voor je kindje comfortabeler om een dutje te doen in de auto.

Is de autostoel uitgerust met extra zijdelingse bescherming? De meerderheid van de autostoelmerken voorziet extra zijdelingse bescherming, een veiligheidsmaatregel voor zijdelingse aanrijdingen. De energie van de botsing wordt door die bescherming geabsorbeerd en de impact wordt bijgevolg verminderd.

Is de autostoel gemakkelijk in gebruik? Het comfort voor de ouders is vaak een belangrijk argument bij de keuze van een autostoel.

  • Pivoterend: Zoals hierboven vermeld, vergemakkelijkt een draaiende autostoel het bevestigen van je kindje in de auto en ontlast het je rug.
  • Openstaand harnas: het is een pak makkelijker om je kindje in de autostoel te installeren als het harnas open blijft staan (door magneten of haken).
  • Simultane afstemming: Het is ook erg handig dat de hoofdsteun en harnasriemen tegelijkertijd kunnen worden versteld. Minder werk voor jou en meer kans op een goede bevestiging van je kindje.
  • Afneembare bekleding: Voor het onderhoud van je autostoel is de bekleding soms afneembaar en wasbaar. Je zou ook een zomerhoes kunnen aankopen om je autostoel tegen vocht en vuil te beschermen.
  • Gewicht: Als je je autostoeltje regelmatig verplaatst naar een andere auto, probeer dan te kiezen voor een lichter model. Baseer je op de specificaties op onze website of ga even langs in de winkel om de verschillende stoeltjes te vergelijken.

Geraak je er niet goed aan uit? Ga dan even langs in een Dreambaby-winkel in jouw buurt of raadpleeg onze online keuzehulp.

Heb je een basis nodig voor je autostoel?

Voor sommige autostoelen van groep 0+ of 0+/1 heb je een basis nodig. Om te weten welke autostoel op welke base past, kan je de productinfo op onze webshop raadplegen of raad vragen aan onze winkelmedewerkers. Eens de basis geïnstalleerd is, kan hij in de auto blijven en vergemakkelijkt hij de bevestiging van je kindje in de auto. Bovendien biedt een basis meer stabiliteit. Sommige stoeltjes beantwoorden enkel aan de i-Size-norm als ze met hun basis gebruikt worden. Ga dit even na op de productfiche van de autostoel die je wenst te kopen.

Verhoogkussen of autostoel?

De Belgische wet maakt geen verschil tussen een autostoel en een verhoger (vanaf 15 kg én 110 cm). Opgelet: voor de recentere verhoogkussens, geproduceerd vanaf 2017, moet je kindje minstens 125 cm groot zijn en minstens 22 kg wegen. Het hoeft echter niet te verbazen dat je kindje veiliger in een autostoeltje zit.

Wat is een Isofix-autostoel?

Wie een autostoel wil kopen, komt tijdens z’n zoektocht ongetwijfeld het woordje ‘Isofix’ tegen. Maar wat is Isofix en waarom zou je dit nodig hebben? Isofix duidt op een bevestigingssysteem dat veiliger is dan de bevestiging met autogordel.

Maar hoe werkt Isofix dan?

Recente auto’s zijn normaal gezien uitgerust met Isofix-bevestigingspunten die zich ter hoogte van de autogordelbevestigingspunten bevinden (Controleer even of jouw auto hierover beschikt. Dit zou zeker het geval moeten zijn als hij na 2011 werd geproduceerd). In die bevestigingspunten kan je de Isofix-haken van je autostoeltje vastmaken (als je autostoeltje over Isofix beschikt uiteraard). Door het stoeltje op die manier vast te maken, loop je veel minder risico op een foute bevestiging van je autostoel.

Hoe moet je Isofix losmaken?

Je Isofix-stoeltje verwijderen is heel simpel. Om de Isofix-haken los te maken, hoef je enkel het stoeltje uit de inkepingen los te klikken (wanneer je kleintje niet meer in z’n autostoel zit natuurlijk).

Isofix of i-size?

Isofix en i-Size zijn twee verschillende zaken. I-Size is een nieuwe Europese veiligheidsnorm voor autostoelen. Het i-Size-label is een extra veiligheidsgarantie. Een autostoel wordt pas erkend als I-size als hij uitgerust is met Isofix-haken. Sommige i-Size-autostoelen kunnen ofwel met de autogordel ofwel met Isofix vastgemaakt worden. Ze zijn echter niet meer i-Size als je hen met de autogordel gebruikt. Meer informatie over i-Size vind je hier.

Hoe moet je de autostoel bevestigen met gordel?

De autostoelen die je met de autogordel vastmaakt (en niet met Isofix) hebben een kleur op de plekken waar de gordel door moet. Let op dat de gordel nooit gedraaid of losjes vastgemaakt is. Sommige autostoelen zijn uitgerust met een gordelspansysteem dat ervoor zorgt dat de veiligheidsgordel perfect strak zit en de autostoel goed vastgemaakt is.

Voor mensen met rugproblemen is eerder een autostoel aan te raden die bevestigd wordt met het Isofix-systeem (i.p.v. de autogordel).

Wanneer mag je de autostoel omdraaien?

Voor de autostoelgroepen 0+ en 0+/1 is het belangrijk om je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren (met z’n rugje naar de weg dus). De nekspiertjes van je baby zijn namelijk nog niet voldoende ontwikkeld om de schok van een frontale botsing op te vangen. Autostoelen in groep 0+ zijn speciaal ontworpen om tegen de rijrichting in te staan. Voor de autostoelen uit groep 0+/1 is het aangeraden om het stoeltje tegen de rijrichting in te plaatsen tot je baby 15 maanden oud is. Daarna kan je hem omdraaien, naar de weg toe.

Waar moet je de autostoel van je baby plaatsen in de auto?

Volgens de Belgische wet moet elk kindje een volledig plaats innemen in de auto. Meer dan drie kinderen op de achterbank vervoeren, is dus verboden. Je mag je kindjes naar keuze vooraan of achteraan plaatsen, maar weet dat de plaatsen achteraan veiliger zijn. De veiligste plek is die in het midden op de achterbank (maar dikwijls zijn er geen Isofix-haken op die plaats). Als je de autostoel groep 0+ (of 0+/1) naast de bestuurder tegen de rijrichting in plaatst, moet je de Airbag deconnecteren aan de passagierskant. Normaal kan je dit via een knop of grendel regelen, maar je garage zal je hier vast ook bij kunnen helpen.

Wanneer is de autostoel te klein?

Raadpleeg de instructies bij de autostoel. Daarin staat normaal aangegeven welke afmetingen of welk gewicht je kindje maximaal mag hebben om comfortabel in het stoeltje mee te reizen.

  • Voor een draagbare autostoel (groep 0+): als het hoofd van je kindje boven het stoeltje uitkomt, dan kan je best overstappen naar een andere autostoel.
  • Voor een andere autostoel (groep 1 tot 2/3): verander van autostoel zodra de schoudertjes van je kindje zo’n 2 cm boven het harnas uitkomen (in z’n hoogste stand, wanneer ook de hoofdsteun op z’n hoogst ingesteld staat).

Wat als het hoofdje van je kind naar voren valt in de autostoel?

Je kindje valt geregeld in slaap tijdens de autorit. Dat gehobbel werkt dan ook heel slaapwekkend! Om te voorkomen dat z’n hoofdje de hele tijd naar voren valt en hem uit z’n slaap houdt, kan je een neksteun of Nap Up-hoofdsteun aankopen.

Welke accessoires heb je nodig voor je autostoel?

Er bestaan veel accessoires voor je autostoel. Sommige zullen nog heel goed van pas komen!

Hoe kan je je autostoel reinigen?

De meeste autostoelen hebben een afneembare, wasbare autostoelhoes (ga dit best even na in de handleiding). Waarom dan nog een zomerhoes gebruiken voor je autostoel? Je kan je autostoel ook extra beschermen tegen vuiligheid en vocht met een zomerhoes die je in de wasmachine mag wassen. Een goede stofzuigbeurt is ook altijd een goed idee. Volg de instructies van de fabrikant om de riempjes en basis schoon te maken (weet dat je de handleidingen ook op onze webshop terug kan vinden).

Wat is een autostoel groep 1/2/3?

Een autostoel groep 1/2/3 is een meegroeistoel voor kinderen van 1 tot 10/12 jaar oud. Het is een ideale ‘extra’ autostoel voor sporadisch gebruik (denk aan ritjes met oma en opa of meter en peter). Een overzicht van de verschillende autostoelgroepen vind je hier.

Waarom hebben autostoelen een vervaldatum?

Autostoelen kunnen op zich niet vervallen. Wat wel mogelijk is, is dat ze niet meer in orde zijn met de wetgeving. Autostoeltjes moeten namelijk beantwoorden aan de Europese norm ECE R44/04 of aan de recentere norm ECE R129 (waarop de i-Size-norm gebaseerd is). Heeft de autostoel al een auto-ongeluk meegemaakt? Dan moet je hem meteen vervangen, want hij biedt mogelijks niet meer dezelfde bescherming als daarvoor (defecten zijn niet altijd zichtbaar aan de buitenkant). Om die reden is het ook afgeraden om een tweedehands autostoel te kopen waarvan je de geschiedenis niet kent. Tip: Laat de autostoel eerst onderzoeken door een expert voor je hem overkoopt.