Je baby’s brein ontwikkelt zich als een sneltrein

Jouw brein weegt tussen 1,2 en 1,4 kg. En dat van je kleintje 400 g bij de geboorte en al 1 kg op de leeftijd van 1 jaar. Tijdens de eerste maanden gebeurt er dus heel wat in dat kleine hoofdje! Onderzoekster Caroline Junge neemt je mee op een boeiende ontdekkingstocht.

Hé, da’s mama’s stem

Al voor de geboorte herkent een kindje de stem van zijn mama. Foetussen hebben vooral een auditief geheugen waarin ze tijdelijk iets kunnen opslaan. Caroline Junge: “Het geheugen ontwikkelt zich vooral tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap. Geluid dringt dan zeker door tot in de baarmoeder. Naast mama’s stem slaat de foetus ook andere geluiden op die hij heel vaak hoort.” 

Dus een baby herinnert zich kort na de geboorte stemmen, liedjes, verhaaltjes die hij altijd heeft gehoord in de baarmoeder? Inderdaad … Zelfs de begingeneriek van je favoriete soap! Let op: de voorkeur voor deze ‘bekende’ geluiden verdwijnt wel weer na drie weken. 

Breng je baby tot rust met het zachte geluid van een zwangerschapsbelletje dat je op je buik draagt.  

Herhalen, herhalen, herhalen

Vanaf de geboorte traint je baby ook zijn visuele geheugen. Hij ziet jou iets doen en slaat het op. Hoe vaker je de handeling doet, hoe beter en hoe langer je kleintje het zal onthouden. “Baby’s van zes maanden kunnen zich zo’n repetitieve handeling een dag later nog herinneren.”, zegt Caroline Junge.  “Baby’s van negen maanden herinneren zich dat een maand later nog. Is je kindje een jaar oud, dan kan dat zelfs tot drie maanden gaan.” Het geheugen van je kleintje stimuleer je dus best door iets kort maar heel vaak te herhalen, in plaats van lang en slechts af en toe.

Ik praat dus ik onthoud!

Ons geheugen is sterk verbonden met taalontwikkeling. Caroline Junge: “Je peuter herinnert zich echte gebeurtenissen pas vanaf 2,5 à 3 jaar. Niet toevallig de leeftijd waarop hij begint te praten. Zegt je kleintje woordjes en zinnetjes, dan ontstaan ook de eerste bewuste herinneringen.” Moedig je kindje dus zeker aan om te spreken. Want vertellen is beter herinneren. Zoals bijvoorbeeld over de dag dat jullie samen naar de kermis gingen.

Minder televisie, meer interactie

Caroline Junge: “Te vaak televisiekijken vertraagt de taalontwikkeling. Zelfs als het om educatieve dvd’s gaat. Kleine passieve kijkertjes begrijpen minder woorden. ” De oplossing? Bezig zijn met je kleintje als het toch voor de buis zit.  Vertel of stel vragen over wat er te zien is, stimuleer zijn fantasie tijdens het kijken. Kinderen leren immers meer van echte mensen dan van tv-personages. En zo schakelt je ukje over van passieve naar actieve modus.