Je kindje water doen drinken? Kinderspel!

Hoe leg je aan een kind uit dat water gezond is en dat hij veel moet drinken om niet uit te drogen? Dat snapt hij niet. Er zijn maar weinig kindjes die spontaan hun flesje aanbieden om te vullen met water. En sommigen vergeten zelfs te drinken omdat ze geen dorst hebben. Toch kan je je kleintje leren om spontaan water te drinken, en dat zelfs leuk te vinden. Ontdek hier een waaier aan creatieve tips van mama’s met verbeelding !

Drinken is een spelletje

 • Ina gebruikt gewoon kleine flesjes die haar dochtertje makkelijk zelf kan openmaken. Dat vindt ze leuk en drinken gaat dan vanzelf.
 • Melissa: “Mijn dochter heeft een drinkbus met een leuk rietje in. Ze ziet water drinken bijna als een spelletje”.
 • De tip van Amélie? Een leuke beker met een gek rietje geven als je kindjes te weinig drinken.

Ook Spa Reine denkt aan je ukje! Dat mineraalarme water is ideaal voor kinderen in de groei. De miniflesjes van 33 cl zijn speciaal ontworpen voor de kleine handjes van peuters en kleuters. Als je kleintje zelf zijn flesje kan vasthouden en opendoen, glundert hij van trots en drinkt hij met veel plezier voldoende water. En met een sportdop (75 cl) voor iets oudere kindjes wordt het helemaal leuk! 

Drinken uit een Spa Reine-flesje met je foto erop? Zo veel leuker! Of maak online kleurrijke etiketjes met de naam van je kleine schat. 

Zelfbediening

Hilde laat voor haar zoontje de hele dag door een beker met water op de salontafel staan. Daar kan hij van drinken wanneer hij maar wil.

Water met een smaakje of decoraties

 • Marie ‘versiert’ water met een schijfje sinaasappel of granaatappelpitjes.
 • Het dochtertje van vier jaar van Ilse drinkt alles, maar het liefst water met een scheutje appelsap in.
 • Virginia: “Wij doen soms een schijfje citroen in het water. Als ons dochtertje het glas helemaal leegdrinkt, mag ze daarna de citroen opeten”.
 • Veerle: “Onze dochter van twee jaar en acht maanden drinkt het liefst water met ‘steentjes’ (lees: ijsblokjes).

Water en niets anders

 • De kinderen van Frederik en Tine krijgen geen frisdrank, ook niet op school. Dat maakt het gemakkelijk om ze water te leren drinken: ze weten hoe gezond dat is. 
 • “Je kan het best zo lang mogelijk wachten met een smaakje toe te voegen,” zegt Sandra, “Voor je het weet, willen kinderen niets anders meer.”

Samen drinken

 • Een grote slok voor mama, een grote slok voor Samuel … tot de beker helemaal leeg is. Zo doet Suzanne het.
 • Céline: “Mijn zoontje vindt het grappig als we eerst samen klinken. Hij drinkt het meest als ik gewoon met hem meedrink.”

Tenslotte … Volhouden!

Joke: “Mijn dochtertje van veertien maanden wou niets drinken buiten haar flesje ’s morgens en ’s avonds. Leuke bekers, smaakjes … Niets hielp. Maar ik bleef het haar aanbieden. En sinds twee weken drinkt ze opeens water. Zomaar, zonder problemen.”

Spontaan water leren drinken? 3 tips van Spa 

 1. Drink op vaste momenten: een groot glas water bij het opstaan, maar ook enkele drinkmomenten op school om alert te blijven.
 2. Hou een (kleine) fles water altijd binnen handbereik voor je kindje.
 3. Neem een groot glas: je moet minder snel bijvullen en je kindje drinkt meer … Zo simpel is het.

Leer je kindje spontaan water drinken met onze toffe drinkbussen, bekers, flessen met sportdop en glazen in de webshop.

In samenwerking met:

Spa Reine is een geschenk van de natuur. Het gefilterde water van Spa ontspringt na een lange, ondergrondse reis in het hart van de Belgische Venen. Zo biedt Spa je alle zuiverheid van een uniek natuurlijk mineraalwater. Zijn constante samenstelling is uiterst zuiver en mineraalarm. En dat maakt Spa uitermate geschikt voor de voeding van de allerkleinsten.

Om toekomstige of jonge mama’s en hun kinderen van het zuivere water van Spa te laten genieten, hebben we het Spa Mama Baby-programma ontwikkeld. Deze unieke bron van tips, voordelen en “knuffelzachte” cadeautjes vind je op www.spa.be.