Je peuter wil niet eten. Wat nu?

Het eetpatroon van onze kinderen houdt ouders sterk bezig. Al vanaf dag één vragen we ons af of onze baby genoeg binnen heeft. En als even later ook groenten en fruit op het menu komen te staan, willen we ons kind het liefst alles zien oplepelen. En als het moeilijker loopt? Voedingsdeskundige Kristel Blockx weet raad.

Waarom eet mijn peuter niet?

Kristel Blockx: “Daar zijn verschillende redenen voor. Geen trek bijvoorbeeld. Of zoon- of dochterlief vindt het gewoon niet lekker. Te moe om te eten, dat gebeurt ook vaak. Of gewoon liever spelen dan netjes aan tafel te zitten.” 

Je peutert verandert, zijn eetpatroon ook

Een peuter heeft in vergelijking met de babyperiode ook veel minder eten nodig. Puur omdat hij minder hard groeit. Een peuter ontwikkelt ook een sterk zijn eigen willetje. En dat wil hij of zij zo vaak mogelijk laten zien. Jammer genoeg ook aan tafel.”

Hoe reageer ik op een moeilijke eter?

Kristel Blockx: “Zo weinig mogelijk eigenlijk. Maak je vooral niet druk. Lukt het vandaag niet, probeer dan morgen opnieuw. Als je kind echt honger heeft, zal het uiteindelijk wel eten. De smaak van een kind ontwikkelt zich snel. De ene dag lust het broccoli. De volgende dag niet meer. Blijven aanbieden is de beste oplossing.”

Vier tips om je dwarse peuter toch genoeg te laten eten

  • De meeste peuters kunnen slechts kleine porties aan. Bied je peuter daarom drie hoofdmaaltijden aan en twee tussenmaaltijden. Beperk andere tussendoortjes. 
  • Je peuter bepaalt hoeveel hij eet, jij bepaalt wat hij eet. 
  • Schep het bord van je peuter niet te vol. Een berg eten kan je kind ontmoedigen. Geef liever later met veel enthousiasme nog een schepje bij. 
  • Combineer weinig geliefde producten met eten waar je peuter dol op is. Leer hem dat hij niet alles moet opeten van wat hij echt niet lekker vindt. Laat je peuter wel altijd proeven, ook al is het maar één hapje. Pas na acht tot negen keer proeven waarderen kinderen een nieuwe smaak. 

Geen eetlust? Met het vrolijke eetgerei in onze webshop krijgt je kleintje snel de smaak te pakken.

In samenwerking met:

Nutricia behoort tot een van de toonaangevende bedrijven van de wereld in de markt voor babyvoeding. Nutricia draagt met haar baby- en kindervoeding bij tot een normale groei en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 36 maanden. Hiervoor stelt zij diepgaande kennis en een breed scala aan producten beschikbaar, afgestemd op de specifieke behoeften van ieder kind in elke leeftijdsfase.

Naast voedingsmiddelen is bij Nutricia uiteraard ook goede service erg belangrijk. Jullie kunnen dus terecht met al je vragen bij de Nutricia voedingskundigen op het gratis nummer 0800 16 685.