Joepie, in bad!

Zeep in de ogen, water in de oren en hup … je baby zet het op een huilen. Het badje wordt een nachtmerrie, zowel voor jou als voor je kleintje. Gelukkig zijn er oplossingen om badtijd weer leuk te maken.

Eerste ervaring

Bij zijn eerste badje gaat je baby waarschijnlijk huilen. Maar wees niet ongerust, dat is een normale reactie op deze nieuwe ervaring. Je kindje zal snel wennen. Binnen de kortste keren gaat hij pas huilen als hij weer uit bad moet.

Badderen is een spelletje

In bad gaan is vaak een uitgelezen speelgelegenheid voor de allerkleinsten. Hij ziet zijn favoriete badspeeltjes terug en geniet van jouw aanwezigheid. Je kan ook met badschuim spelen. Beter nog, wassen kan ook een spelletje worden. Je kleintje kan zelf een washandje nemen en lichaamsdelen wassen die jij aanwijst en benoemt.

Met badspeeltjes is het leuker. Kies er eentje in de webshop.

Douche in plaats van bad

Sommige kinderen vinden het bad echt niet leuk. Als dat zo is bij jouw kind, probeer hem dan eerst eens te wassen met de douchekop. Leg hem eerst in het lege badje en laat een zwakke waterstraal lopen. Sproei hem eens zachtjes nat. Je baby zal eraan wennen en dan kan je zijn hoofd en haren wassen. Je kan ook een liedje uitvinden om zijn aandacht af te leiden.

Met zijn allen in bad

Het bad wordt leuker voor je kindje als je er zelf bij kruipt. Of je kan hem samen in bad doen met broertjes en zusjes. Ze wassen elkaar en kunnen samen spelen. Hou je allerkleinste altijd goed vast in bad.

Haren wassen een nachtmerrie?

Veel kinderen laten hun haar niet graag wassen. Shampoo in je ogen, dat is nu eenmaal niet leuk. Dwang kan op dat ogenblik enkel tegenstrijdig werken. Er bestaan speciale beschermhulpmiddelen om water uit ogen en oren te houden. Je kan ook een washandje over het gezichtje van je baby doen. Het beste is om dit stappenplan te volgen:

  • Maak de haren nat met een zwakke straal van de douchekop, een bekertje of een nat washandje.
  • Shampooën. Profiteer ervan om grappige kapsels te maken.
  • Spoel de haren uit en begin daarbij vanaf de nek en werk van daar naar boven. Vergeet niet dat je kleintje ook af en toe moet ademen.

Watervrees

Heeft je kind een panische angst van water? Dat moet je zeker uitvissen hoe dat komt. Misschien heeft hij wel een slechte ervaring gehad, zoals te heet of te koud water. Of hij is eens flink kopje onder gegaan. Als je de reden kent, kan je daar in het vervolg alvast op letten.

Een bad, niet altijd geschikt

Je kind moet niet elke dag in bad. Twee tot drie keer per week volstaat als je daartussen ook gewoon wast.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Zwitsal.