Kiezen voor herbruikbare luiers

Rebecca is mama van Grace (6 jaar) en Lucy (4 jaar). In augustus verwacht ze haar derde kindje. Net als voor haar twee oudste kinderen kiest ze resoluut voor herbruikbare luiers. Dezelfde luiers als haar andere twee dochters aan hadden. Heel ecologisch dus!

Nog niet goed ingeburgerd

Veel mensen kennen de moderne herbruikbare luiers niet. Rebecca leerde ze kennen via een vriendin in Engeland. “Iedereen kent wegwerpluiers”, vertelt ze. “Maar bij wasbare luiers denken ze meteen aan de doeken van vroeger. Terwijl dat helemaal niet meer hetzelfde is. M’n moeder reageerde ook eerst zo. Ondertussen kent ze het natuurlijk wel. En ze heeft m’n kindjes al ververst, net als m’n vader. Nu zijn m’n ouders allebei heel enthousiast. Ze raden de luiers zelfs aan andere mensen aan.” 

Verschillende soorten luiers

Er bestaan verschillende soorten wasbare luiers. Zo heb je luiers die uit twee delen bestaan. En je hebt de alles-in-één-luiers. Die lijken meer op wegwerpluiers en zijn dus heel makkelijk te gebruiken. De wasbare luiers groeien ook met het kindje mee, want je kan ze verstellen met bijvoorbeeld drukknopen. Je gebruikt ze van de geboorte tot de zindelijkheidstraining. En dus voor één, twee of zelfs drie kindjes, zoals Rebecca.

“Goedkoper, gezonder en minder afval”

Rebecca: “Bij herbruikbare luiers moet je alle luiers meteen van bij het begin kopen. Dat lijkt heel duur. Maar wegwerpluiers koop je een paar keer per maand, en dat een paar jaar lang. Op langere termijn komen wasbare luiers dan echt goedkoper uit, zeker als je ze voor meerdere kindjes gebruikt.” Zelfs met de extra water- en elektriciteitskosten zijn herbruikbare luiers nog altijd de goedkoopste optie. 

En dat is volgens haar zeker niet het enige voordeel: “Herbruikbare luiers zijn ook gezonder voor de billetjes. De stof ademt en de genitaliën zitten in de zomer niet zo warm als bij een plastic wegwerpluier. En herbruikbare luiers zorgen uiteraard ook voor heel wat minder afval.” 

Enkele tips

Wil je zelf herbruikbare luiers proberen? Rebecca geeft nog een paar tips:

  • “Begin ermee vanaf de eerste dag. Zo zit je meteen in de juiste routine. En zo is de kans dat je het blijft volhouden, veel groter.”
  • “Met 18 luiers per 2 à 3 dagen zit je normaal gezien goed. Op het einde van dag 2 was je de vuile luiers, zodat je op dag 4 de propere, gedroogde luiers weer kan gebruiken.” 
  • “Durf uitleg te vragen. Het lijkt heel nieuw, maar eenmaal je het gezien hebt, is het eigenlijk heel simpel om te verluieren met wasbare luiers.”

Herbruikbare luiers zijn ecologisch en goedkoop! Ontdek ons assortiment luiers in de webshop.