Kinderziekten: de 4 antwoorden van de kinderarts

Ze vergallen het leven van de kindjes en hun ouders. Maar kinderarts en Dreambaby-specialist Nadine De Ronne, gespecialiseerd in algemene en preventieve pediatrie, maakt duidelijk dat ze nuttig zijn: “Kinderziekten zijn de methode van de natuur om het immuunsysteem te versterken en om bescherming te bieden tegen echt ernstige ziekten.”

Kinderziekten: een goede zaak

Nadine: “Het is belangrijk dat een kind al op jonge leeftijd in contact komt met infectieziekten. Maar een kind hoeft heus niet alle kinderziekten door te maken. Vanaf het eerste levensjaar wordt het immuunsysteem ontwikkeld en opgebouwd door onder andere het krijgen van verschillende ziekten. Kinderziekten zijn dus een manier van de natuur om een sterk immuunsysteem op te bouwen en bescherming te bieden tegen echt ernstige ziekten. Maar voor een aantal ziekten is het veiliger zich te laten vaccineren dan de ziekte door te maken.”

Complicaties

Kunnen er ook ernstige complicaties bij kinderziekten voorkomen?

Nadine: “Meestal is er geen probleem.” Maar het is net door het risico op eventuele complicaties door virale of bacteriële infecties dat het aangeraden is om het kind te vaccineren:

  • Mazelen kunnen tot een hersen- of hersenvliesontsteking leiden.
  • Windpokken kunnen een longontsteking en besmette huidletsels veroorzaken.
  • Teelbalontsteking kan het gevolg zijn van de bof.
  • Rodehond (rubella) kan leiden tot gewrichtsontsteking. 

Vaccinatie verplicht?

Nadine: “In België is alleen de poliovaccinatie verplicht. Maar de Hoge Gezondheidsraad beveelt aan het volledige schema van de basisvaccinaties te volgen. In dat schema zijn inentingen

tegen o.a. kroep, kinkhoest, mazelen, bof en rodehond opgenomen. Vaccinaties beschermen je kindje tegen deze infectieziekten. Het lichaam bouwt zo verdedigingsstoffen op. En zo wordt de kans om de ziekte te krijgen een pak kleiner. Door zo veel mogelijk kinderen te laten vaccineren, kunnen ziekten worden uitgeroeid.”

Hoe de jeuk verlichten?

Nadine: “Ik zou talkpoeder vermijden: het droogt de huid uit en zo ontstaat nog meer jeuk.

Ook jeukstillende medicatie raad ik af, omwille van het slaapverwekkende effect. Het is beter om je je kindje licht te kleden en het regelmatig te verfrissen met een kort badje zonder zeep.”

Supersnelle koortsthermometer, elektrische neusreiniger, luchtbevochtiger, aerosoltoestel …? In het assortiment ‘Baby’s gezondheid’ in onze webshop vind je heel wat handige hulpmiddelen om het ongemak van je zieke kindje te verlichten.