Jij en je zwangerschapZwangerschapskwaaltjes

Kleine kwaaltjes na de bevalling

Zwanger zijn is een flinke beproeving voor je lichaam. En natuurlijk laat de bevalling sporen na. Maar sommige kwaaltjes verdwijnen al snel. En niets weegt op tegen dat onbeschrijfelijke moedergeluk.

Striemen

Je hebt er aanleg voor of niet. Dus kan je de zwangerschapsstriemen of striae maar moeilijk voorkomen. Omdat het onderhuids bindweefsel te ver werd opgerekt tijdens de zwangerschap en daardoor scheurde, krijg je roodpaarse strepen op je buik die later witparelmoer worden. Striae zijn jammer genoeg onomkeerbaar. Je kunt ze krijgen op je buik, billen, armen, benen en borsten.

Haaruitval

Na de zwangerschap kan je last hebben van haaruitval. Maar geen paniek: het is maar tijdelijk. Bovendien lijkt je haaruitval ook erger dan het is, omdat je tijdens de zwangerschap bijna helemaal geen haar hebt verloren en je er na de bevalling dus dubbel zo veel verliest.

Zwangerschapsstreep

Sommige vrouwen krijgen in de loop van de zwangerschap een bruine streep van het schaambeen tot aan de navel. Meestal trekt deze streep na de bevalling weer helemaal weg. Maar dat kan wel enkele maanden duren. En heel soms wordt het een blijvend souvenir.

Harde ontlasting en aambeien

Mama’s die pas bevallen zijn, hebben vaak problemen met de ontlasting. Want tijdens het persen werd er zo’n druk op de buikwand en darmen uitgeoefend, dat de werking van het spijsverteringsstelsel verstoord is. Daarnaast zijn vrouwen die een knip of een keizersnede gehad hebben, vaak bang dat de wonde weer scheurt tijdens de ontlasting. En er zijn ook flink wat jonge mama’s die last hebben van aambeien en dat maakt alles nog pijnlijker. Na enkele dagen komt alles meestal vanzelf weer in orde.

Afscheiding

Tussen de menstruatie door hebben veel vrouwen afscheiding uit de vagina (vloed of witverlies). De hoeveelheid en het karakter ervan kan verschillen van vrouw tot vrouw. Ook in de loop van de cyclus kan de vloed veranderen, afhankelijk van de hormonale veranderingen. Zo kan de afscheiding tijdens de eisprong sterker zijn. Als de afscheiding blijft toenemen, van kleur verandert of onaangenaam ruikt, en als je een jeukend of brandend gevoel hebt, is het goed om toch even een afspraak bij de gynaecoloog te maken.

Draag zorg voor je lichaam tijdens en na de zwangerschap met onze verzorgende oliën in de webshop.

Colruyt Group Academy

Workshop: Zangerschapsyoga

Ik schrijf me in