OntwikkelingZindelijkheid

Leren op het potje gaan: zo doe je dat

Zegt je kindje zelf dat hij naar het toilet moet, protesteert hij meteen bij een natte luier of blijft hij al enkele uren droog? Alle signalen zijn er: je kindje is klaar voor het potje. Maar hoe begin je daar nu aan?

  • Start op een rustig moment met de training. Vakantieperiodes of het begin van een verlengd weekend zijn ideaal. Je peuter wordt namelijk niet vanzelf zindelijk, je hebt tijd nodig om met je kleine schat bezig te zijn. Geef ook je kind voldoende tijd en forceer niets.

Het potje stond hier al langer in de living. Het diende de eerste maanden zelfs als zeteltje om in te lezen! Daarna zijn we er steeds meer mee gaan oefenen totdat mijn kindje begreep wat ze moest doen. - mama Brigitte

  • Geef het potje een vaste plaats. Plaats één of meerdere potjes op vaste plekken in huis. Dat stimuleert het vertrouwen van je kindje in de nieuwe stap die hij moet zetten. Dat het potje zo dichtbij staat, zal later bovendien zeer nuttig blijken. Tussen “moet pipi doen” en het klateren zelf, zit aanvankelijk slechts een twintigtal seconden.
  • Laat je kleintje wennen aan het potje. Laat hem eerst met luier aan kennismaken met zijn troon. Zorg dat het potje stabiel staat en niet verschuift. Het mag ook niet te groot zijn zodat je kindje met de voetjes op de grond kan steunen, met de knieën ter hoogte van het bekken.

Als ik moest plassen, liet ik altijd de deur van het toilet open. Mijn kleine meid wilde ook groot zijn net als mama, dus nam ik het potje mee en zette dat naast me. Zij wilde dan ook proberen. - mama Femke

  • Kan je peuter overdag vlot de weg naar het potje of het toilet vinden, dan zal je vaststellen dat hij ook ’s nachts vaak droog blijft. Gebeurt dat 5 nachten op de 7, dan stop je hem best ook ’s avonds zonder luier in bed. Probeer het succes wel niet in de hand te werken door hem bijvoorbeeld na 16 uur niet meer te laten drinken. Voldoende drinken primeert altijd op de zindelijkheidstraining.

Extra tips:

  • Laat je kindje nooit langer dan vijf minuten op het potje zitten. Heeft hij geen zin? Zet je kind nooit onder druk en probeer het later gewoon opnieuw.
  • Blijft je kindje wel op het potje zitten en doet hij zelfs een plasje? Beloon hem dan met een complimentje of met een sticker voor op de stickertaart.
  • Vraag regelmatig aan je kindje of hij moet plassen. Ongeacht het antwoord zet je hem best op regelmatige tijdstippen op het potje, bijvoorbeeld na elke maaltijd of voor het slapengaan. Uiteindelijk zal je kleintje zelf aangeven wanneer hij moet gaan.
  • Leer te herkennen wanneer je kind op het potje wil. Dat kan hij aangeven met bepaalde gebaren, mimiek, bewegingen of woorden.
  • Binnenshuis kan je je kind zonder luier laten rondlopen. Op deze manier zullen ze veel makkelijker hun behoefte leren ophouden en op het potje willen gaan.

Gerelateerde blogberichten

Potjestraining: is je kindje er klaar voor?

Lees artikel