Leve mama! Hoera papa!

Eén keer per jaar zetten we alle mama’s en papa’s letterlijk in de bloemetjes. Maar waarom doen we dat? We leggen uit hoe deze feestdagen zijn ontstaan. En dat is nog niet alles: hoeveel weet jij over Moederdag en Vaderdag?

Moederdag: het prille begin

Het prille begin van Moederdag speelde zich af in 1908 in West-Virginia, Amerika. Na de dood van haar eigen moeder besloot Anna Jarvis om alle moeders in haar dorp te eren. Ze trok naar de kerk met 500 anjers en gaf er 1 aan elke moeder. Dit deed ze het jaar daarop nog eens, en het jaar dáárop. De traditie breidde uit naar andere steden en werd in 1914 een nationale feestdag. Eind de jaren 20 waaide Moederdag over naar België. Traditioneel vieren we mama op de tweede zondag van mei.

Behalve in regio Antwerpen. Daar worden mama’s op 15 augustus gevierd, samen met het katholieke feest van Maria. In Antwerpen houdt men op die dag ook een grote Mariaprocessie. 

De oorsprong van Vaderdag

Geïnspireerd door de introductie van Moederdag, organiseerde Sonora Smart Dodd in juni 1910 in Washington een viering ter ere van alle vaders. Ze wilde daarmee haar eigen vader bedanken, een oorlogsveteraan die na de dood van zijn vrouw zijn 6 kinderen alleen opvoedde. Het Amerikaanse congres weigerde aanvankelijk om de feestdag officieel te maken, omdat het volgens hen niet nodig was om mannen een speciale dag te geven. Pas in 1972 werd Vaderdag als nationale feestdag erkend. 

Maar in België vieren we papa al sinds de jaren 60 op de tweede zondag van juni. Met uitzondering opnieuw van regio Antwerpen. Daar wordt Vaderdag, net zoals Moederdag, gekoppeld aan een katholieke feestdag. Papa’s worden er in de bloemetjes gezet op 19 maart, de naamdag van Sint-Jozef.

Wist je dat …

  • ... 86 % van de Belgen Moederdag viert met bloemen?
  • … 70 % een cadeau koopt en 30 % zelf iets maakt?
  • … de meeste Belgen gemiddeld 90 minuten besteden aan hun zoektocht naar het perfecte cadeau voor Moeder- of Vaderdag?
  • … de meest populaire bloemen voor Moederdag rozen zijn? (Op de tweede plaats: orchideeën!)
  • … er ook een ‘Grootmoederdag’ en een ‘Schoonmoederdag’ (echt!) bestaan?
  • … er jaarlijks 200.000 mannen vader worden, waarvan 92.000 voor de eerste keer?
  • … ruim 60.000 vaders hun kinderen alleen opvoeden?
  • … mannen in ons land op steeds latere leeftijd vader worden?
  • … meer dan de helft van de mannen denkt dat vrouwen van nature beter zijn in opvoeding en huishoudelijk werk?

Tip! Vergeet ook onze bijna-mama’s niet op Moederdag. Verras hen bijvoorbeeld met een leuk zwangerschapsbelletje of -boekje uit ons assortiment.