Loslaten kun je leren

Het liefste zou je je kleintje voor altijd bij je willen houden. Toch moet je het nu al af en toe loslaten. Zo pak je dat aan!

Er zijn heel wat vragen waar je je als aanstaande of jonge ouders zorgen over kunt maken. Volgens Sarah Vanden Avenne, pedagoog bij Kind & Gezin, een volkomen normaal verschijnsel: “Je moet wél een onderscheid maken tussen je vragen stellen en overbezorgdheid. Vragen stellen betekent stilstaan bij wat je ziet en doet. En dat is positief!”

Overbezorgd of niet?

Er bestaat geen echte norm voor overbezorgdheid. Pas als je je kind remt in zijn ontwikkelingen en groeikansen en jij zelf amper nog kunt slapen van de zorgen en stress, is het verstandig daar bij je arts of Kind & Gezin hulp voor te zoeken. Stem het loslaten af op wie je kind is en geef het de ruimte om zich te ontwikkelen.

Volg je intuïtie

De marges die tussen de ontwikkelingsfases zitten, moet je daarom zeker ruim nemen. Vergelijk je kind niet te veel met anderen. Sarah Vanden Avenne: “Anders kun je minder goed loslaten. Volg vooral je eigen gevoel en intuïtie.”

Vind de balans

Balans vinden, is voortdurend aan de orde. En hoe ouder je kind wordt, hoe meer je het met anderen moet ‘delen’: van je baby toevertrouwen aan familie of babysit en crèche... . Ook dat is loslaten. Tip: wees niet te perfectionistisch en zeker niet overbezorgd!

Leer loslaten

Gelukkig kun je loslaten wel leren. Bijvoorbeeld door het in kleine stapjes aan te pakken. Sarah Vanden Avenne: “Ook zo laat je je kinderen opgroeien in zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Het opent een wereld vol kansen voor je kind en voor jezelf.”

Op welke manier heb jij gemakkelijk je kind kunnen loslaten?