WELZIJN

Luieruitslag: wat is het en hoe verhelp je het?

Elke baby heeft wel eens last van luieruitslag: een rode en geïrriteerde huid op en rond de billetjes. Ernstig is dat niet, maar zo’n geïrriteerde huid kan wel erg vervelend zijn. “Gelukkig kan je heel wat doen om het te voorkomen en om het te behandelen.”, zegt kinderverpleegster Anja Lameir.

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag kan je makkelijk herkennen. De huid van de billen en de binnenkant van de bovenbeentjes is rood, schraal en vlekkerig. Soms is de huid zelfs bedekt met vochtige plekken die lijken op schaafwondjes. Ook zijn er soms kleine blaasjes te zien op de billetjes en in de liezen. 

Door de sterk verbeterde luiers komt luieruitslag tegenwoordig stukken minder voor dan vroeger. Toch heeft nog altijd 35 tot 40 % van de baby’s tussen de negen en twaalf maanden er wel eens last van. De oorzaak is het vochtige klimaat in de luier. Een baby plast ongeveer veertien keer per dag en heeft dagelijks zo’n twee keer ontlasting. Dat is een zware aanslag op de huid. Urine en ontlasting maken het babyhuidje namelijk week en bevatten stoffen die de gevoelige babyhuid flink kunnen irriteren. 

Sommige kindjes krijgen meer last van luieruitslag wanneer ze tandjes beginnen te krijgen. Dat komt omdat hun tandvlees soms ontstoken raakt.  En de stoffen uit die ontsteking komen soms terecht in de maag, wat kan leiden tot diarree. Daarnaast doen de nieuwe tandjes pijn, waardoor je baby minder goed slaapt. Die stress kan ervoor zorgen dat je kindje gevoeliger is voor ontsteking. 

Hoe kan je het voorkomen en genezen?

Anja Lameir: “Luieruitslag kan je vermijden door de luierstreek goed droog te houden. Dat doe je in de eerste plaats door vaak genoeg te verluieren en te kiezen voor luiers met een goed absorberende en ademende buitenlaag. Gebruik lauw water en olie- of lotiondoekjes (zonder zeep of parfum) om de billetjes zorgvuldig te reinigen. Je kan ze ook insmeren met babyzalf om de huid te beschermen tegen de inwerking van urine. Laat je kindje dan nog even in de blote billetjes trappelen voor je de nieuwe luier omdoet.

Toch last van luieruitslag? Gebruik dan zinkolie of zinkzalf om de roodheid te verminderen. Zink beschermt de huid tegen vocht en heeft bovendien een licht uitdrogende en antiseptische werking.” 

Luieruitslag of schimmelinfectie?

Is de luieruitslag na drie dagen niet zichtbaar verminderd, dan kan er ook sprake zijn van een schimmelinfectie. Zo’n schimmelinfectie herken je aan de rode vlekjes met een schilferend randje rondom grotere plekken (de zogenoemde ‘eilandjes voor de kust’). Soms zie je bij zo’n infectie ook kleine witte puistjes.

Als de luieruitslag zich uit in kleine rode vlekjes, controleer dan ook even het mondje van je kindje. Zie je daar gele of witte vlekjes, dan kan je baby spruw hebben. Dat is een schimmelinfectie in de mond waar veel baby’s last van krijgen, en die kan overslaan naar de billen als het niet behandeld wordt.

Denk je dat je kindje een schimmelinfectie heeft, neem dan contact op met je huisarts. 

Luieruitslag voorkomen en genezen? Ontdek geschikte billenbalsem en zinkzalf in onze webshop.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Boni Selection